25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: oluline, et meil üldse tööstust oleks

Ehitusmaterjalide tootjate liidu tegevdirektori Enno Rebase sõnul on oluline, et meil oleks tööstust, samas pole väga oluline, kes on omanikud.

"Muidugi on alati meeldiv, kui on ka eestimaist kapitali tööstuses, sest minule tundub, et tööstus väga kerges olukorras ei ole," ütles Rebane, kelle sõnul leitakse pidevalt, et tööstus mõjutab halvasti meie keskkonda ja inimesi. Samas on tema sõnul tööstus ju see, mis annab võimaluse ka teistel teenusealadel tegutseda. "Seega on tähtis, et just Eestis oleks tööstust. Kas see on laias laastus meie oma või võõras, on n-ö vormiline küsimus," ütles ta.

Rebase sõnul on nii suurel kui ka väiksel firmal oma head ja vead. "Suuremal äril on eeliseks, et nad saavad oma asjad odavamaks ajada, ja väiksema äri eeliseks on paindlikkus ning võimalus suhteliselt kiiresti ümber orienteeruda.

Kas see, et Aeroc loodab jõuda masueelsete majandustulemusteni, on ehitusmaterjalitootjatel praegu üldse võimalik?

Rebase arvates pole see iseenesest võimatu tahtmine. "Paljud meie ettevõtetest, kui nüüd ka Aerocist rääkida, sõltuvad ekspordist ja ekspordivõimalused on suhteliselt avarad," nentis ta.

"Meie liidus oleme praegu arvamusel, et kui majandus alles hakkas tõusma, siis ehitustööstus ei pruugi nii ruttu tõusma hakata. Tänavu väga positiivseid tulemusi Eestis oodata ei julge, aga eksport läks ehitusmaterjalitööstuses väga hästi ka juba eelmisel aastal. Kui arvestada, et Skandinaavias on ehitusarengud juba väga positiivsed, võib ekspordivõimalusi juba leida," rääkis Rebane.

Ehitusmaterjalide tootjate liit loodab, et avalik sektor või Euroopa rahaga ehitatavad objektid ning soojustuse ja energiasäästu küsimused aitavad kaasa, et ehitus tõuseks. "Ootaks Eesti sees väikest tõusu, aga väga optimistlikud me ei ole," lisas ta.

Rebase sõnul on olukord nigel neil, kes tegutsevad killustiku, liiva või betoonisegude valdkonnas. "Näiteks killustikule hakati masu ajal poliitiliste otsustega 25% kaupa makse juurde panema, samas teede-ehituses kodumaist materjali kasutada ei taheta. Ettevõtted on pihtide vahele jäänud ja sealt ei oska kohe kuidagi midagi positiivset näha," tõdes Rebane. Kes ekspordivad, nemad saavad optimistlikumad olla, lisas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785