Autor: Lemmi Kann • 25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eramud on taas hinnas

Viimase seitsme kvartali jooksul on selgelt märgata Tallinna ja selle lähiümbruse korteriturul hindade stabiliseerumist. Selle taustal tundub hoonestatud elamumaa kruntide hindade stabiliseerumine ja oodatav tõus ootuspärane ja põhjendatud.

“Euroga liitumise järgne kinnisvaraturg on pärast esimest kvartalit võrreldes möödunud aasta sama perioodiga väikeses languses, kuid kvartali viimane kuu näitas kasvutrendi jätku. Kogu Eesti kinnisvara ostu-müügitehingute arv on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga tõusnud 3% ning tehingute koguväärtus kasvanud 52%,” iseloomustas Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade tegevjuht Elari Tamm seisu kinnisvaraturul.

Hoonestatud elamumaa kruntidega tehtud tehingu hinnad olid Arco Kinnisvarabüroo ASi juhata Mart Saa sõnul nii Tallinnas kui ka Harjumaal esimeses kvartalis tõusutrendis. Tehingute arv langes umbes 20%, mille põhjuseks oli Saa hinnangul ilmselgelt euroga harjumine.

HInnad tõusnud 2006. aasta tasemele

Tamme sõnul on kõige rohkem eramuid müüdud Tallinna lähiümbruses ning valdavalt jäävad tehinguid 100 000 kuni 180 000 euro vahele. “Müüdud on aga ka keskmisest tunduvalt kallimaid eramuid. Arco Varale teadaolevalt oli 2011. aasta I kvartalis müüdud kalleima eramu hind Tallinnas Pirital 850 000 eurot  ja Harjumaa kaugeimas vallas läks ligi 390 000 euro eest kaubaks eksklusiivne mere lähedal asuv palkelamu. Kokkuvõtvalt võib tõdeda, et Harjumaa ja Tallinna hoonestatud elamumaa hinnad on praeguseks tõusnud 2006. aasta tasemele,” rääkis Saa aasta esimestel kuudel toimunust.

Kõrgemat hinda on ostjad nõus maksma vaid hea ehituskvaliteedi ja planeeringu ning korraliku viimistluse eest. Keskpärases seisukorras või mittekvaliteetse viimistlusega, samuti kasutuses olevate elamute müümine on keeruline. “Reaalne tehing sünnib neil puhkudel tavaliselt renoveerimist vajavate objektide hinnatasemel. Huvi puudub ka pooleliolevate ehitiste vastu, kuna turul on piisavalt valmis elamuid. Nn põlluarendused ei paku ostjaile enam mingit huvi, välja arvatud ehk ülisoodsad pakkumised, kuid selliseid on aruharva,” ütles Saa.

Müügiperiood on veninud eelnevate aastatega võrreldes pikemaks

Ostja võtab endale otsuse langetamiseks ja kaalumiseks aega. Eramute müügiperioodid pikenesid 2008. ja 2009. aastal, 2010.aastal jäi korterite keskmine müügiperiood  6–9 kuu ja elamute puhul 8–12 kuu juurde.

Uute korterite m2 hinnavahemikud on vastavalt nende asukohale 1400–1725 eurot ning 960–1280 eurot. “Arco Vara enda uusarenduste müügitempo oli esimeses kvartalis lausa rekordiline ning jättis mulje, et ostjail kulus euroga kohanemiseks  kõigest üks kuu,” märkis Saa, kelle sõnul peitub üks põhjustest kindlasti ka uute korterite pakkumise olulises vähenemises. Alanud aasta toob siin aga suuri muutusi, kui valmivad mitmed suured arendused Kodukoldes elamurajoonis, Soo ja Vabriku tänaval, Mäepealse ja Sipelga projektid Mustamäel, Pärnaõue projekt Haaberstis, Uus-Tatari, Kreutzwaldi, Villardi, Ravi, Kaupmehe ja Tatari tänava ning Tartu maantee arendus. 

Tamme hinnangul saab 2011. aasta kinnisvaraturgu iseloomustama aktiivne kauplemine ning hindade mõõdukas tõus. „Hinnad tõusevad Tallinnas ja Harjumaal kuni 10% ning keskmine hinnatõus terves Eestis jääb 7% juurde. Nagu öeldud, elavneb uusarenduste ehitus ning samuti kasvab nõudlus detailplaneeringuga arendusprojektide järele,” prognoosis Tamm. Kinnisvaraturu aktiviseerumist toetab Tamme sõnul nii uute välisinvesteeringute saabumine kui ka pankade leebuv laenupoliitika.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785