21. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: väike vakantsus paneb uusi büroohooneid rajama

Büroopindade turul stabiliseerusid I kvartalis hinnad ja A klassi büroopindade pakkumine vähenes, selgub Ober-Haus Kinnisvara kvartaliülevaatest. A klassi pindade vakantsuse jätkuv vähenemine võib tuua kaasa kuni 10% hinnatõusu ja ärgitada uusi büroohooneid ehitama.

A klassi büroopindade vakantsus on jätkuvalt vähenev eelkõige B klassi pindade arvelt. Mitmetes pärast kinnisvaramulli lõhkemist kiratsenud büroohoonetes on nüüd tänu turusituatsioonist lähtuvatele tingimustele suudetud vakantsus viia 10% lähedale. Samas on B klassi pindade vakantsus endiselt oluliselt kõrgem.

Juhul kui käesoleva aasta teiseks pooleks suudetakse A klassi pindade vakantsus turul viia alla 5%, võib tõenäoliselt toimuda 5-10% hinnatõus ning see peaks looma eelduse uute büroohoonete arendamiseks. Käesoleval aastal jõuab turule tõenäoliselt ainult ca 10 000 m² uut büroopinda, mis paikneb valdavalt elamu ja ärihoonete madalamatel korrustel.

Äärelinnas on vähem hinnatud asukohas ja hoonetes büroopindade hinnavahemik 3,2-5,7 €/m² kuus, hinnatud asukohas ja hoonetes 6,4-9,6 €/m² kuus. Kesklinnas on enamik üüritehinguid hinnavahemikus 6,0-10,0 €/m² kuus, üksikud tippüürid ulatuvad 11,5 €/m². Kuna usk jätkuvasse majanduskasvu on tugev, jätkus sarnaselt kaubanduspindadega investorite huvi Tallinnas hinnatud asukohas olevate püsiva rahavoo ja pikaajaliste üürilepingutega objektide vastu, kuid teadaolevalt ühtegi olulist tehingut ei toimunud.

Kuna äripindade turg liigub elamispindade suhtes paari aastase nihkega, siis  lähiperspektiivis äripindade sektoris sobivat momenti uute arendusprojektide alustamiseks.

A klassi büroopindade vakantsus peaks tänases turusituatsioonis veelgi kiiremini vähema, kuid mitmete B klassi büroohoonete edasine mõistlik kasutuses hoidmine hakkab lähiperspektiivis eeldama olulisi investeeringuid.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785