19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: kaubanduskeskused investorite huviorbiidis

Kaubanduspindade turul on märgata reaalset elavnemist ja väiksemate projektide alustamist. Investorid jätkavad äripindade turul järjest aktiivsemalt sobiva asukoha ja tootlusega objektide otsimist, selgub Ober-Haus Kinnisvara I kvartali turuülevaatest.

Märtsis sõlmis Rocca al Mare ja Magistrali kaubanduskeskuste omanik Citycon Oy lepingu Pro Kapitalilt Kristiine Keskuse 105 mln euroga. Saadud raha eest planeerib Pro Kapital rajada Tallinna kesklinnas ühe tähtsaima rekonstrueerimisel oleva Peterburi tee ja Tartu mnt ristmiku ääres paiknevale tütarettevõttele AS Tallinna Moekombinaat kuuluvale kinnistule uue kaubanduskeskuse.

Laienemist jätkavad Eestis Skandinaavia päritolu kaubanduskett Rimi, Leedu Maxima ja kohalikku päritolu Maksimarket. Rimi plaanib juba käesoleva aasta sügisel avada Tallinna läheduses Laagris 5 000 m² suuruse marketi ja kohaliku tähtsusega marketi Haapsalus. Maxima avas marketi Paldiskis (ca 1 100 m²). Tallinna ringtee ja Tartu mnt ristumiskohas Ameerikanurga kaubandus- ja tööstuspargis on planeeritud esialgsetele andmetel 2012. a teises pooles avada 20 000 m² kaubanduspinda, ankurüürnikuks Maksimarket, arendaja AS Süda Maja.

Suuremates kaubanduskeskustes I kvartali jooksul üürihinnad ei muutunud ja vakantsus oli endiselt 0%, kuid samas on mitmete üürilepingute perioodid varsti lõppemas. Müügiks pakutavate kaubandus- ja teeninduspindade hulk I kvartalis võrreldes eelmise aasta IV kvartaliga ei suurenenud. Kuna kaubanduspindade turul usutakse tarbimise olulist elavnemist, siis on jälle hakatud planeerima eelkõige edukalt töötavate kaubanduskeskuste laiendamist Tallinnas ning jätkus ka investorite huvi.

Suuremates kaubanduskeskustes on keskmise suurusega (150-300 m²) pindade üürihind vahemikus 12,8-19,2 €/m², väiksematel pindadel 22,4-32 €/m² ning ankurüürnikel 8-12,1 €/m².

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785