Autor: Rain Rätt • 19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elamispindade arendus kogub taas hoogu

Jääb mulje, et enamik arendajaid üritab taas kiirust koguvale kinnisvararongile pääseda, mõtlemata kaasnevatele arendusriskidele, kirjutab ASi Ober-Hausi Kinnisvara analüütik Rain Rätt Äripäeva kuukirjas Kinnisvara.

Kindlasti võib õnnestunuks pidada 2010. aasta jooksul lõpetatud korterite arendusprojekte kesklinnas ja selle lähipiirkonnas – sisendid, eelkõige ehitushind, olid oluliselt soodsamad kui varem ning nõudlus ületas pakkumist.

Keskmiselt edukamad on olnud tuntud ja kogemustega arendajate projektid, mille müüki toetab tuntud kinnisvarabüroode meeskond. Müügitööd on toetanud ka kinnisvaralaenudega seotud madal Euribor ning lõdvenenud laenutingimused.

2010. aastal alustatud projektidest olid broneeritud või müüdud korterite arvu järgi edukaimad arendusprojektid Tallinnas Ravi, Kopli, Soo, Meeliku ja Kristiina tänaval.

Praegu on Tallinnas ehitamisel ligikaudu 1000 uut korterit, millest on müüdud või broneeritud 300–400 ühikut. Kui kevadine müügiperiood osutub edukaks, alustatakse tõenäoliselt veel 300–500 korteri ehitust. Arvatavasti tehakse kesklinnas algust Veerenni tn äärse ja Tivoli projekti I etapiga, mis hõlmab kokku üle 2000 ühiku.

Kuna tarbija on praegu hinnatundlik, siis sõltub eriti äärelinna arendusprojektide müük paljuski pakutavast hinnast. Äärelinnas on arendaja jaoks edukaks müügiks vajalik hinnatase üldjuhul 850–1200 €/m², kesklinnas ja selle lähipiirkonnas 1400–2000 €/m².

Huvi uute korterite vastu on olemas ka hinnatasemel üle 2500–3500 €/m². Nende müük aga eeldab väga ainulaadset asukohta kesklinnas, avaraid vaateid ja tipptasemel kvaliteeti. Vanalinnas tuleb turule eksklusiivne ja tervikuna arendatav korterite arendusprojekt, kus esialgsed pakkumishinnad jäävadki vahemikku 2500–3500 €/m².

Mitu arendajat on ennast positsioneerinud pakkumistele kallimas hinnaklassis, kuid senise info põhjal toimub Tallinnas hinnatasemel üle 2000 €/m² kuus ainult üksikuid tehinguid, pakkumisi on aga suurusjärgus ligikaudu 800 ühikut.

Uute korterite turult ei puudu muidugi Soome päritolu investorid, kes soovivad umbes viie aasta perspektiivis investeerida Tallinna südalinnas olevatesse korteritesse.

Suuremad investorid soovivad arendajalt osta plokktehinguna korraga 10–20 korterit, kuid nad eeldavad ka hulgiostule kohast allahindlust. Näitena võib tuua tehingu, kus investor sõlmis lepingu rohkem kui 10 korteri ostuks ligi 30protsendise allahindlusega. Huvi seesuguste tehingute vastu üha kasvab.

Massilist kinnisvaraarendust piirab Tallinnas pigem ostujõud, sest ainuüksi kesklinnas on detailplaneeringuid tuhandetele korteritele ehk maast meil puudust pole. Tallinna kõrval jätkub väiksemate projektide arendus ka teistes linnades, näiteks Tartus ja Pärnus.

2010. aastal alustatud arendusprojektide edu üle saame tõenäoliselt juba sügisel otsustada: kes arendajatest on turusituatsiooni ja arendusriske adekvaatselt hinnanud. Pakkumine kasvab ja ees ootab intressimäära tõus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785