Euroopa Komisjon katkestas maksed EAS-ile

Euroopa Komisjoni peatas ajutiselt EASi rakendatavate Euroopa Regionaalarengu Fondi maksed suurusjärgus kuni 30 miljonit eurot. EAS peab kahe kuu jooksul selgitusi andma.

Euroopa Kontrollikoda viis mullu novembris läbi auditi, mille raames auditeeriti 8 EASi poolt rakendatavat Euroopa Regionaalarengu Fondist rahastatud projekti. Auditi aruande projektis sisalduvad tähelepanekud kolme projekti kohta, mis puudutavad osade kulude võimalikku mitteabikõlblikkust ning EASi protseduuride ja töömeetodite toimimise tõhusust.

Hetkel on Euroopa Komisjoni Regionaalpoliitika Peadirektoraat Kontrollikoja esialgsete tähelepanekute alusel teatanud EASi rakendatavate Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmeid puudutavate maksete ajutisest katkestamisest. Tegemist on auditi esialgsete tähelepanekutega, mille kohta on palutud esitada selgitused kahe kuu jooksul. Auditi lõpparuanne võib pärast Eesti-poolseid selgitusi muutuda.

„Kuna ka meie hinnangul selgus auditi tulemusena mitteabikõlblikke kulusid ning esines puudusi olulise informatsiooni edastamisel audiitoritele, siis on maksete ajutise katkestamise otsus arusaadav ennetav abinõu,“ ütles EASi juhatuse esimees Ülari Alamets. „EASi klientide jaoks ei muutu midagi, jätkuvad nii uute taotluste vastuvõtt kui väljamaksed tavapärases rütmis.“

Maksete ajutise katkestamise perioodil korraldatakse projektide rahastamine eelarvesse planeeritud struktuurivahendite ja sildfinantseerimise arvelt. Ajutine katkestamise periood hõlmab toetusi suurusjärgus kuni 30 miljonit eurot. Maksete taastamise järel saab nimetatud summad Euroopa Komisjonilt tagasi taotleda.

2010. aastal rakendas EAS tegevusi kogumahus 200 miljonit eurot. Rahastust leidis üle 3300 projekti. Eelmisel aastal teostati EASi tegevuse osas 70 auditit, mille raames leitud mitteabikõlblike kulude osakaal oli 0,3%.

 

Osale arutelus

  • Silvia Kruusmaa

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed