Energiamärgis mõjutab kinnisvara hinda psühholoogiliselt

Energiamärgise olemasolu korteri ja maja müügihinda oluliselt ei mõjuta ning pigem on mõju kinnisvara hinnale psühholoogiline, leiavad kinnisvaraspetsialistid.

"Jah, kahe täpselt sarnase maja puhul eelistab ostja energiamärgisega maja. Samas on kahe täpselt sarnase maja olemasolu väga harv. Tavaliselt on ühel või teisel hoonel omad plussid ja miinused. Energiamärgise puhul on tegemist lihtsalt ühe plussiga paljudest," rääkis OÜ 1Partner Kinnisvaragrupp juhatuse esimees Martin Vahter.

Maja puhul, millel ei ole energiamärgist ja müüja näitab hoopis reaalseid kuludokumente, ei jää tehing seepärast toimumata ega langetata hinda.

Vahteri sõnul energiamärgis iseenesest kinnisvaraomanikku kuidagi ei aita. Kasu on märgisest juhul, kui omanik soovib vara müüa ning hoone energiaklass viitab selle väikesele energiatarbimisele. Sellisel juhul on tegemist täiendava müügiargumendiga ehk kinnitusega ostjale, et soetatakse väärt kaup. "Loomulikult võib energiamärgise lasta arvutada ka enesele teadmiseks, kuid märk iseenesest ei muuda midagi," nentis ta.

Pigem on kinnisvaraomanikul Vahteri sõnul mõistlik tellida energiaaudit, mis annab ülevaate ka hoone nõrkadest kohtadest ja ettepanekud, kuidas olukorda paremaks muuta. "Energiamärgis on suhteliselt uus tähis ning enamik ostjaid seda ei küsi. Samas on tegemist ainult paar aastat kasutusel olnud märgisega. Juba seetõttu võib öelda, et tegemist on kasvava trendiga. Energiamärgis on hea näitaja uute hoonete puhul, sest nendel on arvutuslik energiamärgis kohustuslik juba enne kasutusloa saamist," selgitas Vahter.

Ka ASi Arco Vara Kinnisvarabüroo Tallinna elamispindade juht Maia Daljajev rääkis, et energiamärgise olemasolu korteri ja maja müügihinda suurelt ei mõjuta ning ostjatele on energiamärgis pigem lisaboonus.

"Kui see on olemas, näitab see, et maja ei pea tegema kulutusi energiaauditile.
Samas uuritakse enne eluaseme soetamist ikka igakuised kommunaalkulusid. Neid oskavad inimesed paremini hinnata kui energiamärgise klassi," rääkis Daljajev.

Energiamärgist tema sõnul vahel küsitakse, kuid enamik küsijaid ei oska tegelikult vastust tõlgendada: mida tähendab minu finantsidele konkreetselt selle hoone puhul energiaklass C. "Meie kogemuste järgi annab klientidele ikka kõige kindlamalt infot oma silmaga nähtud kommunaalkulude arved. Üsna sageli mõjutavad ostjat eluaseme valikul lisaks meeldivusele ka küttearved ja korteriühistu kulud. Tavapärane on, et ostetava eluaseme kohta soovitakse näha kogu viimase aasta kommunaalkulusid. Enam ei piisa, kui müüja ütleb, et kommunaalkulud on väiksed," kinnitas Daljajev. 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed