12. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ainult maast jääb laenu tagamiseks väheks

Ei ole harvad juhused, kui laenu tagamiseks soovitakse pakkuda maad, ent praegu tühja maa vastu üldjuhul laenu ei anta, märgib Nordea eralaenude tootejuht Kristo Kokk.

Laenu tagatiseks sobib kõige paremini elamiseks mõeldud kinnisvara, mille seisukorrale pank enamasti ettekirjutusi ei tee. Tühja maa vastu tavaliselt laenu ei anta. Üldjuhul väljastatakse praegu eluasemelaene kuni 80% ulatuses tagatise väärtusest.

Tõsi, KredExi kaasabil saavad noored pered ja spetsialistid soetada endale päris oma kodu vaid 10%se omafinantseeringuga ehk laenu on võimalik saada 90% ulatuses tagatise väärtusest.

Sõltuvalt tehingu iseloomust ja laenu kasutamise sihtotstarbest peetakse tagatise väärtuse all silmas objekti hindamisakti- või ostu-müügitehingujärgset väärtust. Üldjuhul on siiski vajalik hindamisakt, mille saab tellida kinnisvarabüroost.

Nordea saab teha hindamisakte mõnevõrra soodsamalt, kuid seda ainult standardse lahendusega tüüpkorterite puhul. Eksklusiivsete objektide hindamine käib ainult oma ala spetsialistide ehk kinnisvarahindajate kaudu. Eelnev jutt ei kehti uusarenduste puhul, kus tavaliselt hindamisakte ei küsita, vaid piisab arendajapoolsest pakkumisest.

Laenu tagatiseks sobib kõige paremini elamiseks mõeldud kinnisvara: korter, maja, suvila, maamaja jms. Tagatise seisukorra kohta pank üldjuhul ettekirjutusi ei tee. Küll aga hinnatakse objekti alati selle kasutamise seisukohast. See tähendab, et kui objektil puudub kanalisatsioon ja elektrivarustus ning kliendil pole visiooni ega vahendeid olukorra parandamiseks, võib vastus laenutaotlusele olla negatiivne. Teisisõnu hinnatakse remonti või värskendamist vajavate objektide puhul eelkõige kliendi esitatud projekti ning selleks vajalike vahendite olemasolu.

Tagatiseks olev vara peab olema korras, elamiskõlblik ja likviidne. Esmapilgul karmina tunduv nõue on tarvilik juhuks, kui tekivad probleemid laenu teenindamisel ja viimase lahendusena tuleb tagatis realiseerida. Panga esmane eesmärk on püüda koostöös laenuvõtjaga leida parim lahendus, et säiliks nii kliendisuhe kui ka kliendi kodu. Teisest küljest vaadatuna on suure riskiga ka laenu tagamine eksklusiivse kinnisvara korral, sest objekti realiseerimine võib osutuda aeganõudvaks ja keeruliseks.

Ei ole harvad juhused, kui laenu tagamiseks soovitakse pakkuda maad. Praegu tühja maa vastu üldjuhul laenu ei anta, kuid ka siin on erandeid, millest levinuim on maa ost eesmärgiga sellele ehitada. Sel juhul on kindlasti vaja läbimõeldud projekti, eelarvet ja ehitusperioodiks piisavat tagatist.

Praegust tagatiste profiili analüüsides on näha, et kinnisvaraturg on selgelt Tallinna- ja Tartu-keskne ning seda eelkõige uusarenduste poolest. Seetõttu asuvad ka eksklusiivsed ja väärtuslikud tagatised just nendes piirkondades.

Autor: Kristo Kokk

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785