8. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet: Haapsalu kraanaavarii põhjustas kraanajuht 

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) leidis Haapsalus ehitusobjektil toimunud kraanaavarii asjaolude uurimisel, et kraana vajumine oli tingitud kraanajuhi poolt hooletust tugijala paigaldamisest ebatasasel aluspinnal ning tõstmise käigus tekkinud ülekoormusest.

14.  veebruaril toimus Haapsalus Jaama 32 ehitusobjektil kraanaga avarii, mille käigus kukkus tõstetud betoontala sõiduteele. Avarii tagajärjel inimesed kannatada ei saanud, küll aga tekitati varalist kahju kraana omanikule purunenud noole ja ehitajale purunenud õõnespaneelide ning betoontalade ekspertiisikulu näol.

TJA alustas juhtumi asjaolude uurimiseks menetluse, mille eesmärgiks oli välja selgitada, kas kraana omanik, kasutamise järelevaataja ning kraanajuht on seadusest tulenevad kohustused täitnud.

Uurimise tulemusena tuvastas TJA, et 12,5 tonnise betoontala tõstmise käigus vajus kraana ebakindla toestuse tõttu vastu ehitatavat kaubanduskeskust, mille tagajärjel kraana nool murdus ning betoontala kukkus ehitusobjektilt välja sõiduteele. Kraana vajumine oli tingitud kraanajuhi poolt hooletust tugijala paigaldamisest ebatasasel aluspinnal ning tõstmise käigus tekkinud ülekoormusest.

Masina ohutuse seaduse kohaselt  peab kraanajuht ehk masina käitaja töötama masinaga  ohutult, järgides masina kasutamisjuhendit ja masina kasutamise järelevaataja juhiseid ning seiskama masina, kui selle edasine kasutamine võib ohustada inimese tervist, ohutust, vara või keskkonda.

Antud juhtumi puhul ei täitnud kraanajuht kõiki seadusest tulenevaid kohutusi. Menetluse käigus ei tuvastatud seadusest tulenevate kohutuste täitmata jätmist kraana omaniku ja kasutamise järelevaataja poolt.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785