7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: kallinev euribor viis koduomanikelt ligi 20 mln eurot

Swedbanki teatel kallinevad kodulaenud. Lisaks täna kinnitatud euribori tõusule mõjutab laenu hinda ka kliendile määratud marginaal.

Näiteks 40 000 eurose (ca 626 000 kroonise) laenu puhul tähendab euribori 0,4 protsendipunkti suurune kasv võrreldes 12 kuu taguse perioodiga Swedbanki arvutuste järgi lisakulu ligi 160 eurot (ca 2500 krooni) aastas. Eesti kodulaenuomanike jaoks on euribori kasv viimase aasta jooksul kaasa toonud ca 18 miljonit eurot täiendavat kulu.

Lisaks euriborile mõjutab laenu hinda laenuvõtja jaoks ka panga määratud marginaal, kus võetakse arvesse laenu riskitaset panga jaoks. See sõltub laenuvõtja varasemast finantskäitumisest ning hinnangust olemasolevatele finantskohustustele ja laenu tagatistele.

Samuti võib uue kodu ostmine tuua kaasa täiendavaid haldus-, hooldus- ja remondikulusid ning ka kindlustusmaksed, kuna laenu tagatiseks olev vara tuleb alati kindlustada  – see tähendab taas täiendavat igakuist kulu või kord aastas makstavat kindlustusmakset.

„Viimase aastaga on euribor ilma Euroopa keskpanga poolse baasintressi määra kergitamiseta stabiilselt tõusnud. Baasintressi on majandustegevuse ergutamiseks hoitud väga madalal tasemel juba mitu aastat. Et aga nüüd on Euroopa Liidus probleemiks saamas kiire hinnatõus ja majandustegevus on juba oluliselt elavnenud, oli üsna loogiline, et  laenamise baasintressi tõsteti,“ selgitas Euroopa Keskpanga otsust Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Piret Suitsu ja lisas, et oodata võib euribori kasvutrendi jätkumist.

Täna teatas Euroopa Keskpank baasintressi tõstmisest  25 protsendipunkti võrra 1,25 protsendini 13. aprillil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785