Autor: Birjo Must • 7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euribor kahekordistub aastaga

Euroala kiireneva inflatsiooni tõttu võib Euribor analüütikute hinnangul aasta jooksul vähemalt kahekordistuda.

„Meie viimase majandusprognoosi järgi on 3 kuu Euribor selle aasta lõpuks 2,7% ja järgmise aasta lõpuks 3,2%,“ rääkis SEB analüütik Hardo Pajula.

Eile oli 3 kuu Euribor 1,269 ja 6 kuu Euribor 1,576 protsenti.

Euribori prognoosimise aluseks on Pajula sõnul eelkõige oletused Euroopa Keskpanga  tegevusest, mis on viimastel kuudel mõnevõrra muutunud.  „Kui me oma veebruaris ilmunud Põhjamaade majandusülevaates eeldasime, et Trichet alustab intressikergitamist alles selle aasta sügisel ja jõuab 2012. aasta lõpuks 2,5% peale, siis nüüd on põhjust arvata, et esimene samm tehakse juba lähipäevil ning järgmise aasta lõpuks on Euroopa rahapoliitiline intressimäär jõudnud 3%-ni,“ rääkis Pajula.

Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palmi sõnul üllatas toiduaine- ja energiahindade tõusust tingitud hüppeliselt kasvanud inflatsioon hiljuti kogu euroala. Veebruari 2,4%-lt jõudis see märtsis 2,6%-ni, samas kui Nordea ootus oli 2,3%.

“Inflatsiooni nii kiire kasv märtsikuus tuli turgudele üllatuseks, mis avaldas survet euroala intresside tõusuks,” lausu Palm.

Praegu ootavad turud Palmi sõnul Euroopa Keskpangalt intresside tõstmist aprillis 0,25% võrra, 1,25%-le. “Nordea ootuste kohaselt tõstab keskpank aprilli esimese tõstmise järgselt intresse hiljemalt septembris,” sõnas ta.

Finantsturgude ja Nordea ootuste kohaselt tõuseb Palmi sõnul euro rahaturuintress 3 kuu Euribor üle 2% taseme 12 kuu horisondis.

Danske Marketsi Balti vanemanalüütik Violeta Klyviene kinnitusel peaks pärast toetavaid avaldusi Euroopa Keskpanga koosolekul märtsis ja sellele järgnenud kõnesid 0,25protsendiline intressimäära tõus olema kindel. „Me ootame, et Euroopa Keskpank teeb järgmisi tõstmisi kolmandas ja neljandas kvartalis, mis tõstab refinantseerimise määra aasta lõpuks 1,75 protsendini. EKP võib teha pausi pärast nelja tõstmist, st kui määr on tõusnud 2 protsendini,“ sõnas Klyviene.

Euribor tõus läbimõeldud tegevust ei mõjutaKinnisvaraeksperdi Tõnu Toompargi hinnangul tähendab Euribori kahekordistumine ühe aastaga laenude olulist kallinemist. “See on aga selge, et laenud lähevad sellelt ülimadalalt tasemelt kallimaks ja loodan, et inimesi, kes on teinud oma äriplaanid lähtuvalt 1 protsendi peal olevast Euriborist, ei ole liiga palju,“ lausus Toompark.

Kinnisvara sektoris toob see Toompargi sõnul arendajate poole pealt kaasa sisendi kallinemise ning lisaks mõjutab laenuvõtjaid ehk lõpptarbijaid ka.. „Praegu on aga pakkumise poole pealt olulisem ehitushindade tõus, mis tahab kogu aeg ülespoole minna,“ nentis ta.

Skanska EMV AS juhatuse esimees Andres Aavik kinnitas, et ettevõte on Euribori kahekordistumiseks hästi valmis. „Ega meid see rohkem ei puuduta kui  laenuvõtjatest klientide kaudu, kelle laenud on Euriboriga seotud,“ lausus Aavik.

Skanska ei ole juhi kinnitusel oma projektsioonide tegemisel kunagi lähtunud ülimast optimismist.  Kui ajaloolist perioodi vaadata, siis oli arvata, et Euribor peab ülimadalalt tasemelt tõusma hakkama,“ ütles Aavik.

Kommentaar

Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk:

Kui me kliendile laenu väljastame, siis me ei arvesta hetke Euribori, vaid pikaajalist koondintressi, mis on oluliselt kõrgem kui praegune Euribor pluss marginaal. Selle tõttu, et Euribor kasvab näiteks 3 korda kõrgemaks kui praegu, siis kliendi n-ö ostuvõimes tegelikult meie tingimuste järgi muudatust ei tule. Me teame juba ette, et 1,5protsendiline Euribori tase ei ole jätkusuutlik, sest kümne aasta keskmine on kolme peal.

Me ei usu, et see ka uute laenude mahule olulist mõju avaldab, sest praegu on Euribor ajalooliselt väga madal, kust saabki vaid tõusta.

Pigem on negatiivne mõju selles, et neil klientidel, kes on täna makseraskustes, läheb veidi raskemaks. Sellega oleme me aga laenu väljastamisel arvestanud, et vaatame enne kas kliendi maksevõimes on piisavalt puhvrit ka Euribori tõusuks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785