1. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: Rakvere kinnisvaraturul jää liigub

Rakveres on lõpuks seisakust väljunud büroode turg ning jää on hakanud kõvasti liikuma majade turul. Uus Maa Rakvere büroojuhi Eve Soppe sõnul tasub müüjal meeles pidada, et ostjaks on naabripere, kes samuti masu ja palgakärped üle elanud.

"Märtsikuus on korterite ostuaktiivsus kasvanud, kuid müüjate hinnaootus on tehinguhindadega võrreldes selgelt tasakaalust väljas. Paljud eraisikud ootavad tagasi buumiaegseid hindu, kuid unustatakse, et ostjateks on meie nn naaberpere, inimesed meie keskelt, kes on läbi teinud palgakärped ja üle elanud mitmete teenuste hinnatõusu," rääkis Soppe.

"Muutunud majandussituatsioonis saavad ostuhuvilised pangalaenu muutumatute tingimustega, see tähendab, et ühe inimese netosissetulek peab laenu saamiseks olema 543 € kuus, kaastaotleja puhul sissetulek kokku 830 €. Omafinantseering peab olema 10 %, lisatagatise puhul omafinantseeringut ei ole," lisas ta.

Tänavu jaanuaris oli Rakvere kinnisvaraturg vaikne, toimus vaid 7 müügi- ja kinketehingut. Veebruaris võõrandati 21 korteriomandit, märtsikuu tehingute arv tuleb prognoosi kohaselt veebruariga sarnane.

Võrreldes aasta algusega, on varakevadel Rakveres müüdud korteriomandite hinnad samas suurusjärgus. Tehingute statistika näitab tüüpkorterite hinnavahemikku 332-528 €/m2. Kõik uued korterid on samuti omanikud leidnud, siin on tehinguhinnad 440-983 €/m2.

Korterite üüriturul hinnamuutusi pole toimunud, 2-toalise mugavustega möbleerimata korteri üürihind on ca 115 €/kuus. Nõudlus on jätkuvalt olemas ka väga heas korras möbleeritud korteritele.

Võrreldes lumerohkete talvekuudega, on nüüd rohkem maamajade huvilisi, viimased on põhiliselt eestlased. Samuti on aktiivne Rakvere korterite- ja majadeturg.

Seisakust on väljunud büroodeturg, aga kaubanduspindade järele on väga väike nõudlus ja tugeva taustaga kaupmees saab pinna 0 € eest, tasudes vaid kommunaalkulud. Tavakliendile kaubanduspinna üürihind kesklinnas 3-5  €/m2. Büroopindade nõudlus on suurem, nendega sõlmitud lepingute üürihind on vahemikus 3,8-7  €/m2.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785