Autor: Sirje Rank • 3. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi ehitus „hüüab“ tööjõu järele

Rootsi ehitussektor kuumab ning ehitusfirmadel on järjest raskem omale tööjõudu leida, kirjutab tänane Rootsi majandusleht Dagens Industri.

NCC on tagasi kutsunud pea kõik finantskriisi ajal kontsernist koondatud 4000 töölistest, kellest pooled olid Rootsist, kuid paljudel juhtudel on konkurendid juba ette jõudnud. Skanska on käivitanud värbamiskampaania Suurbritannias ning sisse viinud 20 000 Rootsi krooni suuruse preemia vihje eest, mis aitab leida ja palgata vajalike oskustega inimest.

„Kõige raskem on Rootsis leida kogenud projektijuhte ja tootmisjuhte. Ent otsime Rootsist väljapoolt ka ehitustöölisi,“ ütles lehele Skanska tegevjuht Anders Danielsson.

Läinud aastal tekkis Rootsis ehituses juurde 10 000 töökohta, paisutades alal hõivatute hulga Rootsi ehitussektori katusorganisatsiooni Sveriges Byggindustrier (SB) andmeil 300 000-le. Nii suurt hõivet pole Rootsi ehitussektoris nähtud 1991. aastast, kuid SB hinnangul vajab ala Rootsis sel ja tuleval aastal veel vähemalt 20 000 – 25 000 töölist juurde.

Rootsi ehituses valitseb praegu tavatu kõrgkonjunktuur. Läinud aastal kasvasid investeeringud elamuehitusse Rootsis SB andmeil 20% ning uute korterite ehitus kasvas 48%. Prognoosid näevad head välja ka alanud ja tulevaks aastaks, mil jõudsalt kasvab ka uute äripindade ja tööstusrajatiste ehitus.

Skanska tellimused Rootsis kasvasid mullu 86% 21,8 miljardilt Rootsi kroonilt 40,5 miljardile Rootsi kroonile, mille jaoks firmal tuleb tõsta oma töötajate arv 9000-lt 11 000-le, hindab Danielsson.

Kiirele kasvule lisaks teravdab tööjõuprobleemi asjaolu, et paljud praegused töölised on pensionile minemas, kuid uusi ei tule peale, sest üheksakümnendate aastate kinnisvarakrahhi järel vähenes Rootsis noorte huvi ehitusalasid õppida. See langustrend on tänaseks siiski juba pöördunud. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785