28. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vormsist saab energiasäästlik saar

Vormsile kavandatakse energiaefektiivseid ehitus- ja IT-lahendusi, mis muudavad saare lähiaastatel energiamajanduslikult iseseisvaks. Smart Vormsi projekti mudelit on plaanis eksportida ka teistesse riikidesse.

ECO-, IKT ekspordi- ning tuuleenergia klastrite ühisel eestvedamisel luuakse sihtasutus, mille eesmärk on erinevate tehnoloogiliste ja energeetiliste lahenduste kasutusele võtmisega muuta Vormsi nö nutikaks saareks. Smart Vormsi projekti lahendustest saavad eelkõige kasu saare elanikud, kuid ka riik tervikuna.

Smart Vormsi idee algataja, Net Group OÜ juhi Priit Kongo sõnul on maailmas teadaolevalt kaks sarnast lahendust – Bornholmi saar Taanis ja Jeju Lõuna-Koreas: „Mõlemad on väga hästi töötavad kontseptsioonid, kusjuures Jejul juurutatud lahendusi on müüdud erinevatele riikidele, sh Kanadale. Meie ideekontseptsioon baseerub energiaefektiivsete ehitus- ja IT-lahenduste kasutamisel. Samuti nutikatel avalikel teenustel ja elanike teadlikkuse tõstmisel.“

Ivo Palu Tallinna Tehnikaülikooli energeetikateaduskonnast rõhutas, et nutikate energialahenduste juurutamise kõrval on oluline ka, et Vormsi elanikud hakkaksid ise energiasäästlikult elama: „Panustame nii uute lahenduste juurutamisse kui elanike harimisse ja kaasamisse. Ainult sel viisil on võimalik töötavat mudelit välisriikidele tutvustada ja eksportida.“

„Vormsil nagu teistelgi väikesaartel ja ka mandril asuvatel maapiirkondades on mitmeid kitsaskohti elanike esmatähtsate teenuste kättesaadavuse ning kohaliku majanduse jätkusuutlikkuse osas, mis vajavad kiiret lahendust. Smart Vormsi idee põhineb viiel peamisel aspektil: targad inimesed, tark majandus, tark mobiilsus, tark elukeskkond ja targad avalikud teenused. Kokku moodustavad need nutika lahendustekomplekti, mis ühelt poolt aitab elavdada kohalikku majanduselu saarel ja parandada oluliselt elanike võimalusi esmatähtsate teenuste  nagu kultuuri ja meditsiini kättesaadavuse osas. Teisalt avab võimaluse sarnase mudeli rakendamiseks mandril ja eksportida ka mujale maailmas,“ ütles Vormsi vallavanem Urmas Pau.

Smart Vormsi eesmärk on lähiaastatel saada demokeskkonnaks, mis aitaks loodud oskusteavet eksportida kõikidesse maailma riikidesse, kes teadvustavad endale ääremaastumise probleemi ning on valmis selles osas midagi ette võtma. 

Pojekti meeskonda kuuluvad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Tallinna Tehnikaülikool, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Eesti IKT Ekspordiklaster, Eesti ECO klaster,  Eesti Tuuleenergia klaster, Vormsi vald, Eesti Jäätmekäitlejate Liit, NetGroup OÜ, Fortum Elekter AS ja Ragn Sells AS.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785