28. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvaraturul tulemas mastaapsed tehingud

Colliersi investeeringute ja hindamise juhi Margus Tinno sõnul on märkimisväärselt aktiviseerunud ärikinnisvara investeeringute turg ning lisaks investorite huvile osta, on kasvanud ka omanike valmidus hea kvaliteediga äriobjekte müüa.

“Meie analüütikutele teadaolevalt on täna lisaks turul juba avalikustatud uudistele ja väiksematele objektidele Eestis müügis kaks kontoripindade ja üks jaemüügipindade portfell. “Kui kriisiajal rahvusvahelised kinnisvarafondid hindasid Balti turgu liiga riskantseks ning suunasid oma tähelepanu ja investeeringud mujale, siis Eesti majanduslik taastumine ja üleminek eurole on rahvusvahelised investeeringud meie turule tagasi toomas,” võttis Tinno Colliersi veebruari raporti kokku.

Ülevaatest selgub, et vakantsus kaasaegsetes kontorihoonetes väheneb. Tööstussektori järel on kontoripindade renditegevuse maht suurim IKT valdkonnas. Võrreldes 2010. aasta sama perioodiga on kõige kiiremini kasvanud rendiruutmeetrite arv finantsteenindussektoris.

“Mitmed suuremad ettevõtted on asunud oma tegevust laiendama ja otsivad suuremaid pindu. Kui möödunud aasta algus oli renditegevuse osas üsna passiivne, siis käesoleva aasta märts ja aprill tulevad üsna tegusad,” kommenteeris raportit Tinno.

Jaemüüjate käibenumbrid kukkusid veebruaris jaanuariga võrreldes märkimisväärselt. Colliersi raporti kohaselt peitus viletsate käibenumbrite taga tugev jaanuar, kus paralleelkäibel olnud kroone ja eurosid kulutati rohkem ning veebruar tõi kaasa suurema säästmise.

“Oluline on märkida, et pidevalt kõrge inflatsioon sööb tarbijate ostujõudu, mis samuti jaemüüjate müüginumbreid mõjutab,” lisas Tinno. Colliersi analüütikute hinnangul ei ole jaemüügiturg pärast kehvi aastaid veel stabiliseerunud, mida kinnitavad ka jätkuvad vahetused suuremate ostukeskuste keskmiste ja väikeste rentnike seas.

Tööstuspindade turul on märgata kõrgekvaliteediliste pakkumiste puudujääki. “Ettevõtted on suunanud oma pilgud Harju maakonnast kaugemale. Mõningad julgemad ka juba teistesse Balti riikidesse. Nende tööstusettevõtete arv, kes otsivad võimalusi kolida laiemas mõttes kvaliteetsemale pinnale, on pidevalt kasvamas,” kommenteeris Tinno.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785