Autor: Alyona Stadnik • 23. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas võõras hoovist eemal hoida?

Tõkkepuuga hoovi piiramiseks tuleb geodeetilisele alusplaanile märkida selle asukoht, vajalikud elektri- ja muud kaablipaigaldused, kuna nii piirete kui ka tõkkepuude paigaldamine toob kaasa kaevetööd.

TopDoor OÜ juhatuse liikme Roman Õunapi sõnul on tõkkepuu abil kõige lihtsam ja mugavam piirata autode sissepääsu parkimisalale. “Tõkkepuu paigaldamine kulgeb kiiresti ja edukalt, kui ehitustööde käigus on vajalikud ettevalmistused juba tehtud: valatud vundament ning paigaldatud ajami toite ja turvakiirte või metallidetektori kaabeldus,” kommenteeris Aldermani Metall OÜ juhatuse liige Toomas Sild.

Tõkkepuud jagunevad tööpõhimõtte järgi hüdraulilisteks ja elektromehaanilisteks. “Sel aastal plaanime tuua Eestisse uue põlvkonna tõkkepuud, millesse on integreeritud LED-displei ja valgusfoor. Displeile võib kuvada erinevat infot – näiteks reklaampakkumisi või tervitusteksti klientidele. Teksti saab panna “jooksma”, nii et ära mahuvad ka pikemad teated,” märkis Sild.

Teenusepakkujad pakuvad nii järelhooldust kui ka remonditeenust, kuid enne peab tekkima vajadus tõkkepuu järele. “Erand on muinsuskaitse alla kuuluvad piirkonnad, kuhu tõkkepuude paigaldamine pole lubatud, küll antakse luba maa seest tõusvate tõkispostide paigaldamiseks,” rääkis Sild.

Tõkkepuu juhtimine toimub üldjuhul kas puldist, nupplülitist või mobiiltelefoniga. Lisaks on võimalik kasutada kaardiga või puutevõtmega ehk nn tabletiga avamist. “Millist seadet klient tõkkepuu avanemiseks soovib kasutada, sõltub kasutajate arvust ja objekti eripärast,” märkis Õunap.

Kortermaja hoovi saab telefoni abil

Korteriühistutele soovitab TopDoor kasutada tõkkepuu avamiseks GSM moodulit, kus tõkkepuu juhtimine toimib mobiiltelefoni abil. “Mooduli kasuks räägib rohkemate kasutajate korral odavam hind võrreldes pultidega või teiste seadetega ning ka mugavus, telefon on igal inimesel tavaliselt kaasas ehk eraldi ei pea taskus või autos hoidma pulti, puutevõtit või tabletti,” kommenteeris Õunap.

Võimalik on puu avada ka ID-kaardiga, milleks pakub tarkvara Developers Team. “See on meil lihtsalt ideelahendus, kuid kohalik turg eelistab pisut teisi vahendeid ja meie peamine sihtgrupp on äriettevõtted,” kommenteeris Developers Team’i tegevjuht Gunnar Peipman.

ID-kaardi abiga tõkkepuu üles

Peipmani sõnul on ID-kaardi lahendusel omad head küljed: parklates saab jälgida autode sisse-välja liikumist ja arvutada selle põhjal välja parkimisaja pikkuse, samuti saab reguleerida territooriumile sisenemise ja väljumise ajalisi piiranguid. Lisaks on ID-kaardi korral selge, kes oli see isik, kellele tõkkepuu avati ja millal seda täpselt tehti. Rangema turvalisuse huvides saab alati küsida ka PIN-koodi, seda informatsiooni on võimalik viia ka äriinfosüsteemidesse.

“ID-kaardi nõrgem külg on see, et meie ilmastikule vastavaid lugejaid pole kerge leida ja ID-kaardi lugemine on oluliselt aeglasem kui kontaktita kaartidega,” lausus Peipman.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785