18. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: maamüüja hinnaootus liiga kõrge

Ober-Hausi Kinnisvara AS analüütik Rain Räti sõnul on elamumaa müüjate ootused hinna osas liiga kõrged, ostjad on aga muutunud nõudlikumaks.

"Sarnaselt kogu muu kinnisvaraturuga jätkus ka elamumaa kruntidel hindade diferentseerumine asukohast lähtuvalt. Kinnisvarabuumi ajal põldudel rajatud puuduliku taristuga elamurajoonides paiknevatele kruntidele praktiliselt huvi puudub, sõltumata küsitud hinnas," rääkis Rätt.

Enamik tehinguid toimub Tallinna lähedastes arenenud taristuga piirkondades hinnavahemikus 18-30 €/m². Samas on potentsiaalne ostjaskond olemas ka väga hinnatud piirkondades paiknevatele kruntidele nagu Pirita, Nõmme ja Kakumäe, kuid selliste kruntide ostjaskond eeldab tehnovõrkude ja ehitusõiguse olemasolu ning piisavat privaatsust. Sarnaste kruntide hinnatase võib ulatuda üle 65 000 €, üksikutel kruntidel ka kuni 130 000 € (80-130 €/m²).

Räti sõnul on seoses euro tulekuga on kasvanud nii müüjate kui ostjate huvi sooritada tehingut, kuid sageli on müüjate ootused hinna suhtes liiga kõrged ja ollakse veendunud kevadel saabuvas hinnatõusus. Potentsiaalsed ostjad on muutunud võrreldes buumiajaga teadlikumaks ja nõudlikumaks.

Soodsat stardipositsiooni omavate kinnisvara arendajate poolt on taas alustatud perspektiivsetes ja hinnatud asukohtades uute elamurajoonide planeerimist, mis suurendab veelgi konkurentsi juba buumiajal rajatud elamurajoonidaga.

Analüütik märkis, et viimase aasta jooksul olulisi muutusi elamumaa turul ei ole toimunud ja käesoleva aasta trendi näitab kätte kevadine traditsiooniline kruntide ostmise hooaeg.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785