14. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuaris ületas import  eksporti

Kaupade eksport kasvas 2011. aasta jaanuaris jooksevhindades 57% ja import 66% eelmise aasta sama kuuga võrreldes, teatab statistikaamet.

Jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 816 miljoni euro (12,8 miljardi krooni) väärtuses ja imporditi Eestisse 901 miljoni euro (14,1 miljardi krooni) eest.

Eestist eksporditi jaanuaris enim masinaid ja seadmeid, mis oli 28% Eesti koguekspordist,  mineraalseid tooteid (sh bensiin, põlevkiviõli ja elektrienergia)  eksporditi 17% ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu 9%.

Masinaid ja seadmeid eksporditi kaks ja pool korda rohkem kui 2010. aasta jaanuaris. Oluliselt suurenes ka põllumajandussaaduste ja toidukaupade (65%) ning metallide ja metalltoodete eksport (53%).

Jaanuaris imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid, mis oli 24% Eesti koguimpordist, mineraalseid tooteid 21% ning transpordivahendeid 11% koguekspordist. Võrreldes 2010. aasta jaanuariga kasvas masinate ja seadmete import kaks korda. Oluliselt suurenes ka transpordivahendite sissevedu.

Ekspordis oli Euroopa Liidu osatähtsus 71% ning euroala osatähtsus 32% kogu Eesti ekspordist. Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi, mis moodustas viiendiku Eesti koguekspordist, järgnesid Soome ja Venemaa.

Võrreldes 2010. aasta jaanuariga suurenes kõige enam eksport Rootsi (kaks korda), Soome (33%) ja Ameerika Ühendriikidesse (kuus korda). Rootsi ja Soome eksporditi kõige enam masinaid ja seadmeid ning Venemaale toidukaupu ja põllumajandussaadusi.

Import Euroopa Liidust moodustas jaanuaris 70% ja euroalast 30% kogu Eesti impordist. Kõige enam kaupu imporditi Rootsist, mis moodustas 11% Eesti koguimpordist, järgnesid Soome  ja Läti

Eelmise aasta jaanuaris oli Rootsi impordipartnerite seas alles kuuendal kohal ning aastaga on kaupade sissevedu Rootsist kasvanud kaks korda. Rootsist ja Soomest imporditi peamiselt masinaid ja seadmeid, Lätist mineraalseid tooteid ning Kanadast transpordivahendeid (lennukid).

Eelmise aasta detsembriga võrreldes vähenes 2011. aasta jaanuaris kaupade eksport 12% ning import 3%. Kaubavahetuse käibe alanemine aasta alguses on tingitud sesoonsusest (jõuluostude periood detsembris ja puhkusteperiood aasta lõpus).

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785