11. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnistustoimikuid ootab digitaliseerimine 

Eilsel istungil otsustas valitsus eraldada justiitsministeeriumile raha kinnistustoimikute digitaliseerimiseks Harju maakohtu kinnistusosakonnas.

"Toimikute digitaliseerimine on jätkuprojekt üleminekul elektroonilisele kinnistusraamatule. Praeguse ressursi juures läheks üleminekuks 9 aastat, aga nüüd usume, et see on võimalik ära teha kahe aastaga. Töö on muidugi suur. Ja edaspidi digitaliseeritakse kinnistustoimikud ka teistes maakondades," rääkis rahandusminister Jürgen Ligi valitsuse pressikonverentsil.

Eelnõu kohaselt eraldatakse valitsuse omandireformi reservfondist justiitsministeeriumile kinnistustoimikute digitaliseerimiseks Harju Maakohtu kinnistusosakonnas ligi 500 150 eurot, millest investeeringuteks eraldatakse 51 130 eurot, personalikuludeks 322 145 eurot ja majandamiskuludeks 126 890 eurot.

Kinnistustoimikute digitaliseerimine on jätkuprojekt üleminekul elektroonilisele kinnistusraamatule. Käesolevas taotluses kirjeldatud tööd Harju Maakohtu kinnistustoimikute digitaliseerimiseks on selle projekti esimeseks etapiks. Ees seisab sama protsess Pärnu, Tartu ja Viru maakohtutes.

Elektrooniline kinnistustoimik muudab selle koosseisu kuuluvad dokumendid kiiresti ja mugavalt kättesaadavaks, toimiku dokumentidega tutvumiseks ei pea enam kinnistusosakonda kohale minema või paluma dokumentide saatmist e-kirja või posti teel.

Oluliselt väheneb kinnistusosakondade koormus, sest edaspidi toimub infovahetus suures osas läbi pakutavate e-teenuste. Koosmõjus kinnistamisavalduste esitamise portaali käivitamisega võimaldab üleminek elektroonilisele kinnistustoimikule oluliselt parandada ettevõtluskeskkonda ja vähendada maakohtute personali- ja üürikulusid.

Olemasoleva personali ja riistvara abil võtaks Harju Maakohtu kinnistustoimikute digitaliseerimine hinnanguliselt ligi 9 aastat. Taotletav rahaline toetus võimaldab Harju Maakohtu kinnistusosakonna paberarhiivi digitaliseerimise kahe aasta jooksul.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785