11. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: ärikinnisvara hinnal ees kerge tõus

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahteri sõnul on esimeses kvartalis oodata kerget hinnatõusu uute ja kvaliteetsete äripindade turul.

"Ärikinnisvara turg on alates 2010. aasta teisest poolest elavnenud. Pangad on valmis ootele pandud projektidele taas laenama ning sõlmima ka pikemaajalisi finantseerimislepinguid. Samas ilma rahavoota ja konkreetse projektita tu¨hja maatu¨ki finantseerimine oleks pragu veel väga tavatu,” ütles Vahter.

“Tänavu esimeses kvartalis on oodata uute ja kõrgetasemeliste äripindade kerget hinnatõusu, kuid kliente leida vanematele ruumidele on raske ja see turg on pigem languses,” lisas ta.

1Partneri prognoosi kohaselt uutes büroohoonetes u¨u¨rid la¨hiajal pigem to~usevad ning paralleelselt väheneb vakantsus. Samas on vanemate büroohoonete hinnatase surve all ning ning omaniku paindlikkus on endiselt no~utav.

Analüüsi kohaselt kaubanduspindade turule uut mahtu lisandunud ei ole ja juhtivate kaubanduskeskuste vakantsused pu¨sivad endiselt miinimumi la¨hedal. Vahteri sõnul oli jaekaubanduse kasv 2010. aasta viimases kvartalis esmakordselt peale 2008. aasta esimest kvartalit positiivne, mis loob tugevad eeldused ka vakantsuste va¨henemiseks ja u¨u¨ritasemete to~usuks. “Siiski tuleb erinevatel keskustel vahet teha - kindla kontseptsioonita ja vananenud ruumilahendusega kaubamajade olukord on endiselt keeruline,” lisas Vahter.

Kinnisvarafirma analüüsi kohaselt on teatud elavnemine ka äri- ja tootmispindade sektoris. Eeska¨tt tuntakse huvi kaasaegsete ja keskmisest suuremate (alates 1500-st ruutmeetrist) u¨u¨ripindade vastu. Kasvanud on ka ostuhuvi.

Mu¨u¨gipakkumisi uute lao- ja tootmishoonete na¨ol sisuliselt ei ole, samas u¨u¨ripakkumiste osas u¨letab müüjate surve endiselt no~udlust. Vanemate lao- ja tootmispindade ning endiste po~llumajandushoonete likviidsus on ja¨tkuvalt madal.

Lao- ja tootmishoonete turg on la¨hiperspektiivis kasvufaasis. Oodata on uute hoonete lisandumist, ka no~udlus on selleks olemas. Ettevo~tted peavad uue majanduskasvu ootuses laienemisplaane ja tegemist on ennekõike oma tarbeks ehitatavate hoonetega.

Ärimaade sektoris hakkas nõudlus kasvama 2010. aasta teisest poolest. Samas ei lase ostjate teadlikkus ja suur pakkumiste hulk hinnatasemel to~usta. Arendajad on no~udluse kasvule valmis koheselt reageerima külmutatud projektide käivitamisega.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785