9. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Automaatikamessil tulipunktis uued säästvad tehnoloogiad 

10. märtsil algab Tallinna Tehnikaülikoolis kolmepäevane  automaatikapäeva erialamess, kus TTÜ automaatikainstituudi spetsialistid ning automaatikalahenduste pakkujad tutvustavad kaasaegseid tehnoloogiaid.

49. korda toimuv Automaatikapäeva erialamess toimub 10.-12. märtsini TTÜ aulas, juba homme kogunevad huvilised seminarile "Green Building Solution - Energiasäästlikud hooned", kus räägitakse hooneautomaatika lahendustest ja energiasäästust optimaalse investeeringuga.

„Eestis üldlevinud arusaam hoone energiasäästust on kõigile nähtava üldehituse poole kaldu, ent majatehnikasse, eriti automaatika klassi parandamisse, investeerimine on oluliselt parema tasuvusajaga,“ ütles seminari korraldaja Siemens Eesti ehitusautomaatika osakonna juhataja Aivar Kukk. Tema sõnul on kõige tasuvamad just komplekssed investeeringud majatehnikasse ja eriti  hooneautomaatikasse.

„Õigesti projekteeritud ning paigaldatud kaasaegse hoone automaatika ja kontrollsüsteemidega on võimalik saavutada märkimisväärset energiasäästu“ ütles Aivar Kukk. Kokkuhoiu mahud erinevad vastavalt hoone kasutusotstarbele, kusjuures mida suurem ja avatum hoone, seda kõrgem on ka säästupotentsiaal. Näiteks büroodes kuni 30% ja ostukeskustes kuni 40%.

„Euroopa normatiividki näitavad kõrget energiasäästu potentsiaali ja parimat tasuvusaega just hooneautomaatika taseme parandamisest lähtuvalt,“ lisas Aivar Kukk, kelle sõnul tutvustatakse seminaril Euroopa standardi EN15232 põhist eestikeelset energiasäästu kalkulaatorit.

„Hooneautomaatika lubab süsteemselt juhtida valgustust, kütet, jahutust ja ventilatsiooni maksimaalse energiasäästu saavutamiseks lähtuvalt kellaajast ja inimeste kohalolekust,“ selgitas Aivar Kukk. „Ka kõige paremad energiasäästu ideed ei saa täies mahus realiseeruda ilma adekvaatse juhtimise ja kontrollita.“

Automaatikapäeva peetakse 49. korda laupäeval 12. märtsil. Samal kuupäeval tähistab TTÜ automaatikainstituut oma 51. sünnipäeva.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785