8. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: prognoosime eluasemelaenude müügi kasvu

Swedbanki eluasemelaenude osakonna juhataja Anne Pärgma sõnul oli eluasemelaenude müük mullu juba väikeses, 15-protsendilises tõusus ning pank prognoosib tõusu jätkumist ka käesoleval aastal. "Buumiaegsete mahtudeni siiski niipea ei jõuta," märkis Pärgma.

Rime Kinnisvara juhatuse liikme Monica Meldo sõnul on märgata kinnisvaraturu elavnemist, mille üheks põhjuseks on pankade poolne valmisolek ja paranenud tingimused eluasemelaenude osas. Eelkõige on kasvanud nõudlus uute korterite vastu, ent kevade saabudes kasvab huvi ka maade osas. 

Finantseerimistingimused ei ole Swedbankis oluliselt muutunud. Laenu on võimalik võtta kuni 90% tagatise turuväärtusest (lisatagatise olemasolul omafinanatseering 0%). Maksimaalne laenuperiood kuni 30 aastat. Samuti on intressimarginaalid eelmise aasta lõpust veidi langenud.

"Meie tänane laenusaaja on korrektse makseajalooga klient, kelle sissetulek algab kodulaenul 640 eurost ja kodukapitalilaenul 510 eurost. Kahe taotleja puhul on nõutav summa mõnevõrra suurem. Olenevalt sissetulekust ei ole mõistlik üle 40% sissetulekust laenukohustusele planeerida," kirjeldas Pärgma.

Eeslmisel aastal hakkas Swedbank pakkuma paralleelselt senise eluasemelaenu intressi arvutamise loogikaga ka uut varianti - eluasemelaenu baasintressi (Mortgage Base Rate). Eluasemelaenu baasintress hõlmab endas rahaturu intressimäära ehk euribori, majanduskeskkonna riskitegurit ja kliendi marginaali.

Swedbanki eluasemelaenu baasintressis sisalduv majanduskeskkonna riskimäär 2011. aastal langeb, mistõttu on intressi tõus mõõdukam kui ainult euriboriga seotud laenul. "Selline jaotus on läbipaistvam ja laseb klientidel selgemini näha, kuidas nende lõplik intressimäär kujuneb," selgitas Pärgma. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785