LHV: USA ärikinnisvara turg näitab elumärke

USA ärikinnisvara turg, mis veel eelmisel aastal oli sügavas kriisis on näitamas elumärke, kirjutab aktsiakommentaator Vallo Lees LHV finantsportaalis.

"Viimatised arengud näitavad, et taastumine ärikinnisvara turul, vähemalt USA suurimatel turgudel, on alanud. Analüütikute sõnul kasvab tõusva majanduse taustal nõudlus ärikinnisvara järele ning madalad tulusused teistelt investeeringutelt innustavad investoreid kõrgemaid tootlusi otsima kinnisvaraturult," märgib Lees.

Ta lisab, et toimuv pööre leiab aset ajal, mil mitmed USA pangad tegelevad endiselt nii-öelda halvaks läinud ärikinnisvara laenudega, mis nii mõnelegi finantsasutusele saatuslikuks said. "Siiski on näha, et suuremad pangad on tasapisi ärikinnisvara turule tagasi pöördumas. Möödunud nädalatel on mitmed suurimad finantsasutused edukalt müünud ärikinnisvara laenudega tagatud väärtpabereid," märgib Lees.

"Ärikinnisvara pidi olema järgmine komistuskivi majanduse jaoks, mis kutsub esile majanduslanguse nagu erakinnisvara seda tegi. Kuid samal ajal kui elumajade hinnad on languses, võib ärikinnisvaraturul näha stabiliseerumise märke. Moody’s ärikinnisvara indeks, mis jälgib büroo- ja jaemüügihoonete väärtust oli 2010. aasta detsembri seisuga oma augusti põhjadest kergelt tõusnud," kirjutab autor.

Üle-eelmisel nädalal teatas Census Bureau, et uute kortermajade ehitus kasvas jaanuaris 80%, 171 000 ühikuni ning turu-uuringute ettevõtte Trepp LLC andmetel kasvas uute ehituslaenude indeks neljandas kvartalis võrreldes kolmanda kvartaliga 12% ehk $489 miljonini. "Morgan Stanley analüütikud usuvad samuti, et 2011. aastal on oodata taastumist enamike ärikinnisvara liikide lõikes, siiamaani on see aset leidnud pigem kortermajade ja hotellide lõikes," vahendab Lees.  

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed