Ehitusmahud vähenesid mullu 13%

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2010. aastal omal jõul Eestis ja välisriikides kokku 1,3 miljardi euro (20,1 miljardi krooni) eest, mis on 13% vähem kui aasta varem, teatas statistikaamet. See näitab, et 2008. aastal alanud ehitusmahtude vähenemine jätkus ka 2010. aastal.

Hooneid ehitati 740 miljoni ja rajatisi 542 miljoni euro eest (vastavalt 12 ja 8 miljardi krooni eest). 2009. aastaga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades 17% ja rajatiste ehitamine 6%. Ehitustegevuse langus oli eelkõige tingitud elamuehitusmahtude vähenemisest kohalikul ehitusturul.

Positiivset ootust ehitusturule annab nõudluse kasv uute eluruumide järele. 2010. aastal väljastati ehitusluba 2600 eluruumi ehitamiseks, mis on ligi neljandiku võrra rohkem kui aasta varem.

Vastupidiselt kohalikule ehitusturule, kasvas 2010. aastal välisturul tegutsevate Eesti ettevõtete ehitusmaht 12%. Kasv tulenes hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus on viimastel aastatel suurenenud, moodustades 2010. aastal 11% kogu ehitusmahust.

Ehitisregistri andmetel lubati 2010. aastal kasutusse 2324 uut eluruumi, s.o 702 eluruumi vähem kui aasta varem. Suurem osa valminud eluruumidest asus mullu korterelamutes ja iga teine neist oli kas kahe- või kolmetoaline.

2010. aastal valminud eluruumi suurus oli keskmiselt 102 ruutmeetrit, mis on viimase üheksa aasta kõrgeim näitaja.

Enim valmis uusi eluruume Tallinnas, järgnesid Tallinna lähiümbruse vallad ja Tartu maakond. '

2010. aastal lubati kasutusse 815 mitteelamut kasuliku pinnaga 425 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus-, büroo- ja tööstuspinda. Võrreldes 2009. aastaga vähenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

2010. aasta III kvartalis väikest kasvu näidanud ehitusturg pöördus IV kvartalis taas langusesse. Ehitusettevõtted ehitasid IV kvartalis omal jõul 344 miljoni euro eest (5,4 miljardi krooni eest), mis oli 2009. aasta IV kvartaliga võrreldes 5% vähem. Hooneehitustööde maht vähenes 4% ja rajatiste ehitusmaht 5%.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed