28. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara kahjum vähenes hüppeliselt

Arco Vara äri-ja puhaskahjum vähenesid möödunud aastal mõlemad veidi alla 100%, seejuures olid 12 kuu äritulud kokku 358,4 mln krooni, mis on 27% vähem kui 2009. aastal, teatas ettevõte.

Ettevõtte põhilised näitajad aasta lõpus olid järgmised:

* 12 kuu äritulud kokku moodustasid 358,4 mln krooni (22,9 mln eurot), mis on 27% vähem kui eelmisel aastal.

* Ärikahjum oli -2,0 mln krooni (-0,1 mln eurot), mis on 98% vähem kui eelmise aasta samal perioodil.

* Puhaskahjum oli -4,6 mln krooni (-0,3 mln eurot), mis on 99% väiksem kui eelmise aasta samal perioodil.

* Omakapital moodustab 39,4% (2009 lõpu seisuga: 36,7%) bilansimahust.

* Omakapitali tootlikkus oli negatiivne (2009: negatiivne). Investeeritud kapitali tootlikkus oli 1,8% (2009: negatiivne).

* Ehituslepingute järelejäänud maht oli aasta lõpu seisuga 262,2 mln krooni (16,8 mln eurot), 2009 lõpus 79,6 mln krooni (5,1 mln eurot).

* 12 kuu jooksul müüdi kortereid ja krunte kokku 129 tükki (2009: 82).

2010. aastal müüdi Arco Vara projektides 129 korterit või krunti, millest 73 Eestis, 45 Lätis ja 11 Bulgaarias. Arco Vara ajaloo suurim algusest lõpuni iseseisvalt arendatud projekt Boulevard Residence Madrid Sofias sai kasutusloa juuni lõpus. Enamus eellepingutega kaetud üüripindasid on klientidele üle antud ja rentnikud on oma tegevuse hoones käivitanud. Esimesed asjaõiguslepingud korterite osas on sõlmitud ja korterid klientidele üle antud. Arendusdivisjon jätkab pooleliolevate korterite lõpetamist Bišumuiža-1 projektis Riias ja ehitust Manastirski projektis Sofias.

Viimaste kvartalite müügitempo on laoseisu oluliselt vähendanud ning ehitushinnad on jätkuvalt soodsad. Seetõttu on alustatud uute arendustega, et olla valmis turul tekkinud nõudluse rahuldamiseks. Arco Vara kontserni kuuluv AS Kolde ja AS Merko Ehitus sõlmisid töövõtulepingu Kodukolde arendusprojekti järgmise etapi ehitamiseks ja finantseerimiseks.

Uus elamukompleks koosneb neljast korterelamust 100 korteri ja 40 majadealuse garaažikohaga, maapealse suletud brutopinnaga 8 760 ruutmeetrit. Esimesed kaks maja valmivad 2011. aasta kevadel. Ehitustegevus on graafikus ja eelmüükide arv on ületanud kõik ootused. Tivoli projekti osas peame läbirääkimisi võimalike partnerite ja pankadega ehituse alustamiseks ja finantseerimiseks. Bilansipäevajärgselt oleme läbi viinud arhitektuurikonkursi ning käivitanud ettevalmistavate tööde teostamise krundil. Ehitustegevusega plaanime alustada 2011. aasta kevadel. Samuti oleme 2011. aasta alguses teatanud 4-korruselise kortermaja ehitusplaanist Tallinnas Tehnika tänaval.

Teenindusdivisjoni restruktureerimine avaldab jätkuvalt mõju divisjoni üldhalduskulude vähenemisele, vähenenud on ka käive, kuid aeglasemas tempos. Tulemuseks on esimene kvartaalne ärikasum kriisijärgsel perioodil 1,3 mln krooni (0,08 mln eurot) kolmandas kvartalis. Kontserni vahendustehingute arv on aastaga tõusnud 11%, samuti on tõusnud hindamisaktide arv 25% võrra, samas on maaklerite ja hindajate arv vähenenud 4%.

Bulgaaria meeskond kolis uude esinduslikku kontorisse Madrid Boulevard Residence’is. Plaanis on suurendada maaklerite arvu, et olla valmis kinnisvaraturu elavnemiseks.

 Ehitusdivisjonis sõlmiti aasta jooksul uusi ehituslepinguid 347 mln krooni (22,2 mln euro) väärtuses. Ehituslepingute järelejäänud maht on 2010. aasta lõpu seisuga 262 mln krooni (16,8 mln eurot) võrreldes 2009. aasta lõpu 80,0 mln krooniga (5,1 mln euroga). Põhilisteks tellijateks on jätkuvalt riiklik sektor ja omavalitsusasutused. Keskkonna ja infrastruktuuriga seotud projektidele lisaks suunatakse jätkuvalt vahendeid haridussektoriga seotud projektidesse. Oluline on märkida, et ehitusega seotud sisekäive on olnud Kontsernis aasta jooksul pea olematu.

Selle aastaga on toimunud oluline paranemine enamikes grupi finantsnäitajates, nii müügitulu kui brutokasum näitavad kvartalite lõikes kasvutendentsi. Üle mitme aasta olid kolmandas kvartalis kõik divisjonid ärikasumis. Eelmisel aastal alguse saanud püsikulude vähendamine on positiivselt mõjutanud ka selle aasta tulemusi ning püsikulude kokkuhoid on jätkuvalt juhtkonna teravdatud tähelepanu all. Üldhalduskulud on vähenenud võrreldes eelmise aastaga 26%.

 Likviidsuse parandamiseks on Kontsern aasta jooksul jooksvalt müünud väiksemaid kinnisvarainvesteeringuid, mille üle puudub võimalus teostada kontrolli ja juhtimist, või mis muul viisil ei sobinud Kontserni strateegiliste eesmärkidega.Kontsern on pikendanud Sofias Madrid´i projekti arendamiseks Piraeus Bank Bulgaria’lt võetud laenu ja Tallinnas asuvate projektidega Navigator ja Tivoli seotud laene SEB Pangalt kogusummas 360,7 mln krooni (23,1 mln eurot). Selle tulemusena pikenes Madrid’i projekti arendamiseks võetud laenu tagasimakse tähtaeg kolme aasta võrra - 2012. aastalt 2015. aastani. Projektide Navigator ja Tivoli laen pikenes 31. jaanuarini 2011.

Möödunud aasta detsembris otsustasid Arco Vara AS aktsionärid vähendada aktsiakapitali ning 16.03.2010 jõustus sellekohane äriregistri kanne. Aktsiakapitali vähendamine on vähendanud aktsia hinna volatiilsust, võimaldanud aktsiat börsil efektiivsemalt hinnastada (läbi ostu- ja müügihindade vahe vähenemise) ja loonud uusi võimalusi kapitalistruktuuri edasiseks tugevdamiseks.

Arco Vara AS 100% tütarettevõte Arco Investeeringute AS võõrandas temale kuuluva nõude Celia Crowd AS (endise nimega Ühendatud Kapital AS) vastu AS-ile EMF Invest. Tehingu väärtus oli 52 mln krooni (3,3 mln eurot) ning tehingu tulemusena tekkis kontsernile neljandas kvartalis erakorralist kasumit 18,9 mln krooni (1,2 mln eurot).

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785