21. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majatootja: Euroopa Liidu nõuded ehitajale karmistuvad

Uued Euroopa Liidu direktiivid näevad ette, et juba vähem kui kümne aasta pärast peavad kõik uued majad olema ehitatud nullilähedase kasutusega, kommenteerib energiasäästlikke maju ehitava NordEco House OÜ omanik Reijo Ligi.

Küttekulu peab tema sõnul olema vähem kui 15 kw/h ruutmeetrilt aastas ja uute ehitusnõuete ja standardite kasutuselevõttu on peatselt oodata kõikides liikmesriikides, kus seda veel ei ole tehtud.

"Veebruari alguses arutati Brüsselis Euroopa Liidu energiakasutuse efektiivsust ning vaadati üle, kas 2010. aasta suvel eesmärgiks seatud 20% tarbimise kokkuhoid aastaks 2020 on saavutatav. Senist progressi kritiseeriti, kuna leiti, et praeguse asjade kulgemise korral on võimalik saavutada säästu vaid 10%. Tõdeti, et energia tarbimise jätkuv vähendamine peab muutuma absoluutseks prioriteediks," lisas Ligi.

Just hoone kütmise ja jahutamise efektiivsusel on tema sõnul energiatasakaalus oluline roll ning tõhususe seisukohast märkimisväärne potentsiaal. Põhjamaise kliimaga Eestil soovitab ta eeskuju võtta Rootsist, kus selle aasta jaanuarist võeti kasutusele uued ehitusstandardid.

"Rootsis ehitatavate madalaenergia elamute väissein on soojustusega 350mm ning katuslagi soojustusega 600mm. Sellise kontstruktsiooniga maja kütmiseks energia kulu on ligilähedaselt 55kw/h energiat ruutmeetrilt aastas, mis on poole vähem kui veel eelmisel aastal Rootsis kehtinud norm 110 kw/h," selgitas Ligi. "Uute majade aknad on argoontäitega ja pakett kolmekordse klaasiga, mis tagab olulise soojapidavuse ja müratakistuse. Aknad paigaldatakse vastavalt kliendi soovile kas sisse avanevad, ehk saksa tüüpi, või välja avanevad, ehk taani tüüpi."

Eesti tingimustes energiasäästliku maja lahendust kasutades on tema sõnul küttekuludelt võimalik kokku hoida kuni 75% aastas. "Sellise maja hind on tavalisest küll 7-10% kallim, kuid arvestades maja eluiga ning energia hinna pidevat tõusu, tasub investeering end üsna kiiresti ära," lisas Ligi.   

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785