18. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sula tõmbab pumpade ostubuumi käima

Tööriistade müüjad hoiatavad, et pumpade ostubuum algab koos suure sulaga. Siis võib aga ostuks olla juba hilja. Pump peab vastama vajadustele, kuid õiget pumpa ei pruugi enam olla saadaval.

ASi Rautakesko tootejuht Toomas Karuksi juhib tähelepanu, et keldrist vee välja saamiseks pumpa ostes on oluline meeles pidada, et tühjenduspump peab sobima musta vee pumpamiseks. Odavad puhtavee pumbad selleks ei sobi, hoiatab ta.

Kuna kõik pumbad on iseloomustatud kahe parameetriga – tõstekõrgus ja tootlikkus, siis on pumba valikul vaja teada, kui sügavalt, kui kõrgele ja kui kaugele on vaja vett pumbata ning kui suur veehulk, millise ajavahemiku jooksul peaks saama pumbatud. Enamus tühjenduspumpasid suudab Karuksi väitel vett pumbata 5-8 m kõrgusele, kuid pumpade pakendite peal on tavaliselt ära toodud ka maksimumnäitajad. Nende abil on lihtne kindlaks teha, kas väljavalitud pump suudab vajaliku töö ära teha, näiteks pumbata 2m sügavuselt keldrist 1m3 vett 1 tunni jooksul 10 m kaugusele.

Karuks  lisab veel, et pumpade tööks on vajalik minimaalne veetase, mistõttu tuleb pump paigutada selleks spetsiaalselt ettenähtud madalamasse süvisesse. Olemas on ka pisut kallimad tühjenduspumbad, mis manuaalsel juhtimisel ei eelda spetsiaalse süvise ehitamist ning  jätab pinna põhja kõigest 3 mm veetaseme.

Lisaks on veel erinevaid tehnilisi lahendusi ja materjale, mis kõik kajastub ka pumba hinnas. Nende nüansside selgitamist tasub küsida poe müüjalt.

Ehituspoed vahendavad pumpade maaletooja hoiatust, et Eestile sarnane lumevaip katab kogu Euroopat. Suure sula saabudes tekib ka meeletu nõudlus pumpade järele ja tehastel tekivad ilmselt tootmisraskused. Vajalikust pumbast võib saada defitsiitkaup. Samas ütleb Lauri Kingsepp Espakist, et möödunud aastal oodatud suurt sulavett ei tulnudki ja loodetud pumbabuum jäi märtsis ja aprillis ära. „Õnneks on pumbad selline kaup, mis terve suve ilusti müüb ja ka sügiseti septembris on müügid tavalisest suuremad,” lisab Kingsep.

HINNADRautakesko (Ehitusmaailm)

Pumpade hinnad ehituspoodides

• Odavama hinnaklassi pumbad 34,90 eurot ja 49,90 eurot• Kõrgema hinnaklassi pumbad 146,93 eurot ja 191,66 eurot

Espak

• Lihtsamad pumbad 40-85 eurot

Bauhoff

• 44-375 eurot• Kuukampaaniates on tavapäraselt ka eriti soodsate hindadega pumpasid

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785