18. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enne koppa korralda ehitusluba

Enne kui kopp uue kodu ehitamiseks või olemasoleva laiendamiseks maasse lüüakse, tuleb omanikul korda ajada kogu vajaminev dokumentatsioon.

"Koostatava ehitusprojekti aluseks on kehtestatud detailplaneering, kui aga detailplaneeringu koostamise kohustust ei ole, siis projekteerimistingimused," selgitab Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ehituslubade osakonna juhataja Helvi Kork. 

Seega koostataksegi ehitusprojekt kas detailplaneeringu või projekteerimistingimuste alusel. "Ka ehitise laiendamine on ehitamine ja selleks peab olema ehitusluba, mille saamiseks esitatakse kohalikule omavalitsusele ehitusloa taotlus, ehitusprojekt ja energiamärgis, kui see on nõutav. Tasuda tuleb ka riigilõiv," kirjeldab Kork asjaajamise käiku.

Projekteerimistingimuste alusel ehitusprojekti koostamise korral tulekski alustada projekteerimistingimuste taotlemisest. Väljastatavates projekteerimistingimustes antakse ka asutuste ja isikute loetelu, kellega tuleb ehitusprojekt kooskõlastada. "Elamu juurdeehitus korral on nendeks kindlasti Põhja-Eesti Päästekeskus, Tallinna Keskkonnaamet ja vastava linnaosa valitsus.

Eeltoodule lisanduvad vastavalt konkreetsele projektile ja olukorrale tehnovõrkude valdajate kooskõlastused, piirinaabrite kooskõlastused või arvamused, Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti kooskõlastused ja muu taoline," selgitas Helvi Kork.

Kuu aja eest uude koju Patika külla kolinud Eva Jaansoni kinnitusel läks kogu asjaajamine arhitekti abiga äpardusteta: "Meie ostsime krundi, millel olid projekteerimistingimused juba määratud," rääkis Jaanson. "Arhitekt aitas ka ehitusluba taotleda, meil läks sellega aega paar kuud. Maja ehitati seejärel valmis umbes aastaga."

Ehitusloa taotlemisel esitatav ehitusprojekt peab vastama Majandus- ja kommunikatsiooniministri 17. septembri 2010 määrusega nr 67 ehitusprojektile kehtestatud nõuetele. Viidatud määrusest tulenevalt esitatakse ehitusloa taotlemiseks ehitusprojekt eelprojekti staadiumis.

Autor: Kadri Tamm

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785