Autor: Katre Pilvinski • 14. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: äripindadesse investeerimine kordistub

Arvestades laenutingimuste pehmenemist ning ehitushinna kasvu on selleks aastaks loodud piisavalt eeldusi keskmise kinnisvara tehinguhinna kasvuks, sõnas Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

"2011. aastal on oodata kinnisvaraturu jätkuvat paranemist ning eelkõige keskmise tehinguhinna kasvu. Eeldades majanduskeskkonna jätkuvat elavnemist ning arvestades ka laenutingimuste pehmenemist ning ehitushinna kasvu on 2011. aastaks loodud piisavalt eeldusi keskmise tehinguhinna kasvuks," rääkis Tinno.

Ta tõdes, et kasvu suurusjärku on keeruline ennustada, eriti arvestades kuivõrd sügavale on keskmine hinnatase vajunud turu tippajaga võrreldes, -50%, sektoriti ka kuni -80%! "Samas ei tasu ka liigsesse optimismi laskuda, kuivõrd on küsimus millal ja mis tempos hinnad endise taseme saavutavad? Eeldatavasti võtab taastumine aega oluliselt kauem kui langus ning enama kui 10%-15% kasv aastas on juba suurepärane tulemus," nentis ta.

Tinno sõnul on kommertskinnisvara investeeringute vallas oodata märkimisväärselt edukat aastat. "Kui 2010. aasta kommertskinnisvara investeeringute maht oli ca 90 mEUR, lisaks Ülemiste City 63,5 mEUR M&A tehing, siis 2011. aastalt on oodata antud mahu mitmekordset ületamist."

"Käesolevaks hetkeks on teada mitme märkimisväärse mahuga tehingu lõppfaasis olevad läbirääkimised ning teada on ka mitme täiendava mahuka objekti turule tulek," lisas ta.

"Investorite peamiseks huviobjektiks on klassikaliselt parimad objektid parimas asukohas, näiteks südalinna kaasaegsed büroohooned või juhtivad kaubanduspinnad, kuid tootluste alanemisega kaasnev hinnakasv suunab tõenäoliselt huvi ka sekundaarsema kinnisvara poole," märkis Tinno.

"Samas on ikkagi oluline objekti tugev positsioon turul ning jätkusuutlik üürivoog. Tööstuspinnad on samuti huvipakkuvad, kuid nende puhul on üürniku ja üürivoo tugevus veelgi teravama tähelepanu all. Tipptootluse võtmes on oodata selle alanemist 50-100 protsendipunkti võrra, mis koos üürivoogude võimaliku kasvuga annavad korraliku panuse ka koguväärtuse kasvu," rääkis ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785