11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pumbad võivad kevadiseks suursulaks poest otsa saada

Pumpade maaletoomisega tegeleva Espaki müügijuhi Lauri Kingsepi sõnul on Euroopat katva lumevaiba tõttu pumbatootjail tootmisraskused, mistõttu võib kevadel suursula ajal tarnetega raskusi tekkida.

Millal on viimane aeg mõelda pumba ostmise peale, millega keldrist vett välja saada, ehk millal võib eeldada, et algab pumpade ostubuum (näiteks eelmise aasta kogemuse põhjal) nagu oli talvel lumelabidate ostubuum?

Üldjuhul on õige aeg pumba soetamiseks enne sügisesi vihmaperioode. Kui sügisvihmad jäävad tagasihoidlikuks, siis meenutagem nn. “jaanuaritormi”, mis ujutas suure osa Pärnu linnast ja Lääne-Eestist. Kui ka nendest lokaalsetest ekstreemsustest olete pääsenud, siis vaadates õues laiuvaid lumekuhilaid on samuti tark tegu tühjenduspumpa ostma tõtata, sest vesi tahkel kujul on ikkagi vesi ja pump peaks olema valmis enne selle sulamist.

Selline lumevaip katab enamus Euroopast, mistõttu on ka tehastel tootmisraskused, millest johtuvad katkendlikud pumbatarned, mistõttu omakorda võib juhtuda, et vajamineval hetkel ei ole vajalikku  pumpa konkreetsest poest saada. Või saate küll, aga pole enam valikut.

Mille järgi näiteks keldrist vee välja saamiseks sobiv pump valida?Igale konkreetsele situatsioonile tuleb läheneda individuaalselt. Kõik pumbad  on iseloomustatavad kaheparameetriga, milleks on tõstekõrgus ehk Hmax ja tootlikus ehk Qmax. Peame täpselt teadma kui sügavalt, kui kõrgele, kui kaugele on vaja vett pumbata.

Samuti on koolimatemaatikat abiks võttes vaja määratleda see veehulk ning ajaühik, millise ajavahemiku jooksul peaks see pumbatud saama. Tavaliselt on pakendil ära toodud pumba maksimumnäitajad, mistõttu peame veenduma, et meie poolt kokku arvutatud vajadus pumbata näiteks kahe meetri sügavuselt keldrist kuupmeeter vett tunni jooksul 10 meetri kaugusele kogumiskaevu osutub reaalselt teostatavaks.

Kindlasti on vaja teada, kas tegemist on puhta veega, pesuveega, veeriseid-liiva sisaldava veega või fekaalveega. Pumbad on erineva tehnilise lahendusega: pealtväljund või külgväljund, kinnine või lahtine või hoopis “vortex”tööratas, plastikkorpus või roostevaba korpus- kõik see üldjuhul kajastub ka hinnas.

Odavamad pumbad saate kui teil on vaja pumpa lühiajaliselt puhta vee pumpamiseks basseinist,mahutist vms. Need pumbad on valdavalt plastkorpusega ja kinnise töörattaga. Veidi kallimad plastkorpusega pumbad kuid avatud töörattaga on mõeldud samuti lühiajalisteks töödeks mustavee, üldjuhul pesuvee pumpamiseks.

Kallimatest pumpadest võiks nimetada Biox-tüüpi pumpasid, mis on juba mõeldud statsionaarseks paigalduseks, on varustatud koonusja isepuhastuva Vortex-tüüpi töörattaga. See pump on üks pump, mille võib rahuliku südamega paigaldada eramaja kogumiskaevu fekaalvee teisaldamiseks. Ujukautomaatika tõttu, mis reguleerib pumba sisse-välja lültusi ehk töö-ja puhketsükleid, unustate oma pumba olemasolu üldse. Korpus on roostevaba terasest ja spetsiaalne õlikamber kaitseb pumba mootorisse vee sattumise eest. Spetsiaalne tööratas ja võllitihendid teevad võimalikuks ka pumpamise ekstreemsetes tingimustes.

Kuigi ükski pump pole mõeldud pidevalt liiva pumpama, siis Bioxit on kasutatud ka edukalt vundamendiaukude tühjendamiseks ja kaevude puhastamiseks. Alati tasuks pumba ostul eelistada pumpasid, mis on toodetud spetsialiseerunud pumbatootja poolt mitte allhangete korras.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785