Kinnisvaraga tehti rohkem, kuid odavamaid tehinguid

Eelmisel aastal tehti Eestis 30 979 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega 1,2 miljardit eurot (18,8 miljardit krooni), teatas statistikaamet. Varasema aastaga võrreldes suurenes nii tehingute koguarv kui ka koguväärtus, kuid tehingu keskmine väärtus jäi madalamaks.

Tehingute arv kasvas mullu 2009. aastaga võrreldes 18% ja tehingute koguväärtus 6%. Kõige suuremat mõju tehingute arvu kasvule avaldas korteriomandi tehingute arvu suurenemine ligi 3000 tehingu ehk viiendiku võrra.

Ostu-müügitehingu keskmine väärtus oli 2010. aastal 38 857 eurot (608 000 krooni), mis on kümnendiku väiksem kui 2009. aastal ja poole väiksem kui kinnisvaratehingute kõrgajal 2006. aastal. 2006. aastaga võrreldes on üle poole vähenenud hoonestatud kinnisasjade ja korterite ostu-müügitehingute arv.

Aastaga vähenes hoonestamata kinnisasja tehingu keskmine väärtus ligi neljandiku ning hoonestatud kinnisasja tehingu keskmine väärtus ligi kümnendiku. Korteriomandi tehingu keskmine väärtus jäi samale tasemele.

Võrreldes 2009. aastaga vähenes kõige enam ehk 42% ostu-müügitehingu keskmine väärtus Kesk-Eestis. Lääne-Eestis oli vähenemine 28% ja Põhja-Eestis 6%. Lõuna- ja Kirde-Eestis ostu-müügitehingu keskmine väärtus aastaga oluliselt ei muutunud.

2010. aastal oli korteriomandi ostu-müügitehingute ruutmeetri keskmine hind 640 eurot (10 000 krooni), mis on 1% kõrgem kui 2009. aastal. Tallinnas tõusis ruutmeetri hind 5% ja Tartus 4%, Pärnus aga vähenes 8%.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed