10. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linn leppis Ülemistel sundvõõrandamise vastastega

Aastaid Ülemiste ristmikul sundvõõrandamise vastu protestinud maaomanikud jõudsid linnaga kokkuleppele. Tallinn maksab Ülemiste liiklussõlme sundvõõrandamise tasudeks kahele kinnisvarafirmale kokku 2,2 miljonit eurot.

Tallinna linn andis eile abilinnapeale Eha Võrgule volitused sõlmimaks lepe Tartu maantee 86A ehitise sundvõõrandamiseks. OÜle Solfer Trade maksab Tallinn kompensatsiooni kokku 1,8 miljonit eurot, sellest 1,3 miljonit eurot moodustab ehitise turuväärtus 2008. aasta kevade seisuga ning ligi 500 000 eurot on sundvõõrandamisest ettevõtte majandustegevuse katkemise hüvitiseks.

Solfer Trade ja Tallinn jõudsid sundvõõrandamise üle vaielda ka kohtus, sõlmitud lepe on kompromissi tulemus. Solfer Trade kohustub ehitise üle andma 1. märtsil, mil hoone jääb ette maakaabli rajamisele, selgus Tallinna linnavalitsuse eilse istungi materjalidest. 2008. aastal kommenteeris Eha Võrk ajakirjandusele, et kohtupingi nühkimine ei pruugi linnale kahjulik olla, sest kinnisvarahinnad langevad pidevalt.

Võrk sai volitused ka leppe sõlmimiseks OÜga Orbona, et sundvõõrandada Ülemiste liiklussõlme ehituseks vajalik Filtri tee 9 ligi 390 000 euro eest, mis on samuti 2008. aasta turuväärtus. OÜ Orbona lõpetab ehitise kasutamiseks sõlmitud lepingud 1. augustiks ja annab valduse Tallinna linnale üle 1. septembril. Tootmismaa sihtotstarbega 3990 ruutmeetrisel krundil asuvad hetkel kontor-garaaž, kaalumaja ja kuur, mis lähevad lammutamisele.

Solfer Trade´iga ja Orbonaga vaidles Tallinn kruntide võõrandamise üle 2008. aastast. Esimene nõudis linna pakutud 18,9 mln krooni ehk 1,2 mln euro asemel ligi kolme miljonit eurot.

Kinnisvarafirmad kuuluvad vastavalt Lauri Buntselile ja Ahti Meriniidule ning Andrus ja Lilian Lepale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785