9. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja vaidlus töötajate lähetuse üle kohtus uuele ringile  

Riigikohus saatis halduskohtule tagasi välismaal töid tegeva ehitusfirma kohtuvaidluse maksuhalduriga. Ettevõttelt täiendavalt ligi kaks miljonit krooni makse nõudev maksuhaldur leiab, et tööandja ehitajad ei viibinud välismaal lähetuses, vaid olid sinna rendile antud.

Riigikohtu hinnangul tuleb Eesti tööandja palgal, kuid välisriigis töötavate isikute töötasu maksustamisel esmalt välja selgitada, kas tegemist on töölähetusega, töötaja lepingujärgne töö tegemise koht ongi välisriigis või on tegemist tööjõu rentimisega välisriiki.

Riigikohus saatis täna Tallinna Halduskohtule uueks arutamiseks maksuvaidluse Soomes ja Lätis ehitustöid teostanud Eutelor OÜ (praeguse nimega BTIsolatsioon OÜ) ning Maksu- ja Tolliameti vahel. Oma lahendiga selgitas Riigikohus, mida arvestada Eesti töötajate välisriigis teenitud tasu maksustamisel.

Halduskolleegium rõhutas, et välisriigis töötamise puhul tuleb tulumaksuga maksustamisel arvestada ka välisriikidega sõlmitud topeltmaksustamise vältimise ja maksudest hoidumisest tõkestamise lepinguid ning ka Eesti-Soome vastavasisulise lepingu lisaks olevast protokollist tulenevaid erireegleid renditööjõule. Samuti võib maksustamisel määravaks osutuda äriühingu püsiva tegevuskoha olemasolu välisriigis.

Et välja selgitada, millise riigi sotsiaalkindlustusskeem töötajale kohaldub ja millises riigis makstakse sotsiaalkindlustusmakseid, rõhutab kolleegium vajadust arvestada ka Euroopa Liidu õigust, täpsemalt Euroopa Liidu Nõukogu määrust nr 1408/71. Selles määruses sõnastatud üldreegli kohaselt kehtivad välisriigis töötava isiku suhtes ka selle riigi sotsiaalkindlustust reguleerivad õigusaktid, isegi kui isik elab teises liikmesriigis või kui tema tööandja peamine tegevus- või asukoht on teises liikmesriigis. Erandi sätestab sama määrus lähetuste puhuks

Maksu- ja tolliamet kohustas maksu­otsusega Eutelor OÜ-d tasuma täiendavalt makse summas 1 923 158 krooni. Maksuotsuse kohaselt käsitas Eutelor OÜ töötajate välisriigis töötamist ebaõigesti töölähetusena olukorras, kus tegelikult oli tegemist töötajate rentimisega välisriikide äriühingutele.

Senises kohtumenetluses on kohtud nõustunud maksuhalduriga, et töölepingutes oli töö tegemise koht (Narva ja Tallinn) märgitud vääralt ning töötajad ei viibinud välisriigis (Lätis, Soomes) lähetuses. Kohtud ei ole aga andnud hinnangut, kas Eutelor OÜ vahendas renditööjõudu välisriikide äriühingutele või töötasid tema enda töötajad töölepingutes kokku lepitud töökohtadel välisriikides.

BTIsolatsioon kuulub Marek Jürisoole. 40 inimesele tööd andev tööstuslike isoleerimistöödega tegelev ettevõte teenis 2009. aastal ligi miljoni eurose käibe juures 130 000 eurot kasumit. Ligi kolmveerandi käibest teenis firma Soomest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785