8. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti magusaimat maalappi ei tahtnud taas keegi

Eesti ühe magusama ala, Kopli liinide maa-alale hoonestaja leidmiseks välja kuulutatud konkursile ei laekunud taas ühtegi pakkumist.

Viis aastat tagasi enam kui 200 miljoni krooniga müüdud, ent vaidluste tõttu uuesti müüki jõudnud ja korduvalt ebaõnnestunud oksjonite tõttu kordades langenud hinnaga Kopli liinide hoonestusõigus ei ole endiselt huvilist leidnud.

„Seega nurjus paraku ka kolmas katse,“ ütles abilinnapea Eha Võrk. „Tuleb tõdeda, et praeguse majandusliku madalseisu tõttu ei riski ka rahvusvahelise kaliibriga kinnisvaraarendajad nii mahukat ja ambitsioonikat projekti ette võtta, kuigi neil projekti realiseerimiseks nii huvi kui ressursse oleks.“

Võrgu sõnul ilmutas mitu potentsiaalset ja väga kaalukat investorit Kopli liinide arendusprojekti vastu väga tõsist huvi, ent pakkumise tegemisest lõpuks siiski loobuti. „Pakkumisi ei tehtud vaatamata sellele, et konkursi tingimused olid varsemaga võrreldes arendaja jaoks märksa soodsamad,“ nentis Võrk.

Ambitsioonika kinnisvaraarendusprojekti eesmärgiks on muuta Kopli liinide ala eksklusiivseks elurajooniks. Tallinna linna omandis olevale Kopli liinide alale hoonestusõiguse seadmise eesmärgiks on rajada sinna nüüdisaja tingimustele vastav täisväärtuslik ja terviklik elukeskkond.

Kopli liinide arendusprojekt hõlmab mereäärset maa-ala kogupindalaga ligi 16,7 ha. Kehtestatud detailplaneeringu kohaselt on võimalik alale ehitada 38 ühepereelamut ning kuni viiekorruselised korterelamud, milles kokku kuni 527 korterit.

Kinnisvaraettevõtjad valisid Kopli kandi eelmisel aastal Eesti potentsiaalikaimaks piirkonnaks. Asukohast ja potentsiaalist hoolimata pole aastaid kestnud ostjaotsingud seni vilja kandnud. Miks?

"Ostja eelistab praegu piirkondi, kus on väljakujunenud infrastruktuur ja terviklik elukeskkond, nagu Kalamaja ja Kadriorg. Arendaja ei julge praegu seetõttu arendamiseks riski võtta," kommenteeris Seven Real Estate Advisorsi partner Urmas Laur sügisel nurjunud enampakkumist.

Kopli liinide iga hinnaga müümine ei ole Lauri sõnul linnale samuti kasulik, pigem ostab selle keegi, kes hoiab seda paar-kolm aastat oma portfellis. "Turg ei võimalda seda praegu välja arendama hakata, tuleb arvestada, et mitu aastat ei toimu seal midagi. Linnale oleks kasulikum müügiga mõned aastad oodata," lisas Laur. "Hind pole samuti ilmselt atraktiivne, kui seda seni pole ostetud."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785