27. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läänemaal taastub huvi lisakinnisvara vastu

Uus Maa Haapsalu kontori juht Argo Veide kirjutab, et majanduse seisust hoolipata head objektid kaua müügil ei püsi ning taastumas on huvi ka lisakinnisvara ostu vastu.

Käesolev aasta toob kindlasti kaasa suurema huvi  soodsate, kuni 20 000 eurot maksvate 2-toaliste ja kuni 60 000 eurot maksvate majade vastu. Kui veel mõni aasta tagasi tundus pelgalt mõte lisakinnisvarast liigse luksusena, siis nüüdseks on taastunud huvi suvilate järele ka Läänemaa rannikualadel.

Paljud kliendid juba märganud ja kahjuks ka kogenud, et head objektid ei püsi müügil kaua, hoolimata sellest, milline seis majanduses on. Kui kaks viimast aastat on läinud vaikselt tehingute osas, siis nüüd on lootust, et julged koduostjad ja investeerijad liigutavad tehingute arvu suuremaks.

Haapsalus on korterite reaalsed müügihinnad 200-400 eurot/m2, aga kinnisvaraportaalides on hinnapakkumised enamasti 500-750 eurot/m2. Vaid eksklusiivsemate korterit osas kehtib veel müügihind 1000-1300 eurot/m2. Sisuliselt on müügi- ja pakkumishinna vahe pea kahekordne, mis võib tulla muuhulgas ka sellest, et tänased müügis olevad korterid on ostetud buumiajal.

Majade osas on nii klientide hulgas soositumad ja ka panga poolt hästi aktsepteeritud ehk finantseeritavad hinnaga kuni 60 000 eurot. Selliseid maju on täna kv.ee portaali andmetel 66st üheksa tükki, mis tähendab, et majahindadel on langusruumi ka sel aastal.

Põhjus, miks 2011. aastal seisvad Haapsalu kinnisvaraturu hinnad veel suures plaanis paigal, on tõsiasi, et paljud müügis olevatest objektidest on soetatud kallimalt kui praegune turuhind ja kõigil müüjatel on soov oma müügist maksimum saada.

Näha on, et kogu Eesti majanduse elavnemine kõigutab hindu nii ühes kui teises suunas: targad kinnisvaraomanikud, teevad veidi allahindlust ja realiseerivad oma vara kiiresti, aga on ka neid, kes väiksemagi majanduse tõusu uudise peale lisavad oma kinnisvara hinnale 6000 eurot. Müüja peab arvestama, et tänane ostja on hinnatundlik ning teadlik turu tegelikest hindadest, lisaks on hinna tingimine igapäevane nähtus. 

Autor: Argo Veide

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785