25. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuvabastuse saamine ei eelda 2-aastast omanikustaatust

Eluaseme müügi puhul ei pea olema kinnisasi omandis kaks aastat, et saada tulumaksu vabastust kinnisasja võõrandamisel.

Siiani aastaid kehtinud põhimõtete järgi ei maksustatud tulumaksuga kinnisasja, elamuühistu osamaksu või hooneühistu liikmelisuse võõrandamisest saadud kasu, kui esemeks oli eluruum, mida maksumaksja kuni võõrandamiseni kasutas oma elukohana.

Alates 2011. aastast, kui maksuvabastuse aluseks on eluruumi kasutamine maksumaksja elukohana, ei rakendata maksuvabastust rohkem kui ühe võõrandamise suhtes kahe aasta jooksul.

„Maksuvabastuseks ei pea olema see tema omandis 2 aastat! Lihtsalt teistkordsel elukoha võõrandamisel kahe aasta jooksul tuleb saadud kasult tasuda juba

Tulumaks,“ selgitas LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing. „Seejuures et tohi seda põhimõtet ajada segamini veel siiani mäletatava korraga, mis kehtis kümmekond aastat tagasi, kus korteri või maja võis võõrandada maksuvabalt, kui see oli olnud omandis üle 2 aasta,“ lisas Saksing.

Hedman Partners Advokaadibüroo advokaat Liisa Linna kinnitas samuti, et elukoha võõrandamisel tulumaksuvabastuse saamist ei ole piiratud sees elamise aja nõudega ning piirang on müüdud elukohtade arvu peale.

Ta selgitas, et kui isik võõrandab kaheaastase perioodi jooksul rohkem kui ühe elukoha, kohaldatakse maksuvabastust ainult ühe sellel perioodil müüdud elukoha suhtes. „Sellist nõuet, et isik peab seal olema teatud aja sees elanud, ei ole. Müügiobjekt võib olla isiku elukohaks olnud ka 2 kuud, kuid kui see on ainus elukoht, mille ta kahe aasta jooksul võõrandab, siis ta selle pealt tulumaksu maksma ei pea,“ sõnas Linna.

„Buumiaja probleem seisnes selles, et kirjutati end sisse korterisse ainult hetkeks, et vormistada edasimüük tulumaksuvabalt. Siis registreeriti end järgmisesse korterisse ainult selleks, et ka see maksuvabalt edasi müüa... Nii võisid parimad spekulandid müüa aasta jooksul 5-6 "elukohta",“ meenutas Linna.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785