Pertens: kooliõpetajad ja müüjad kellut haarama ei pea

Lemminkäinen Eesti AS juhatuse esimees Sven Pertens ei arva, et tööjõupuudus Eesti ehitusturgu niipea kimbutama hakkab. „Aeg-ajalt võib mingitel aladel olla puudus erioskustega tööjõust, ent kooliõpetajad ja müüjad lähiaastatel kellut või labidat haarama ei pea,“ märkis ta.

Tingituna tee-ehitusmahtude vähenemisest 2010.aastal kärpis Lemminkäinen Eesti püsipersonali pea 20% võrra. „Kuna töötajate arv on vähenenud ja palkade tõusuks puudub majanduslik põhjendus, siis tänavu meie palgafond võrreldes eelmise aastaga kindlasti ei suurene,“ rääkis Pertens ja lisas, et nagu kõigil varasematel aastatel, võetakse tõenäoliselt ka tänavu kevadel uusi inimesi tööle, aga seda peamiselt tähtajaliste töölepingute alusel. Konkreetsed ametikohad sõltuvad ettevõtte tellimuste portfelli lisanduvate ehitusobjektide vajadustest.

Pertens arvab, et ehitusfirmades tänavu palgad märkimisväärselt ei tõuse, sest juba tehtud alapakkumised ja jätkuvalt tihe konkurents seda lihtsalt ei võimalda.

"Ehitustellimusi endiselt napib ja ehitusturul tegutsejatel on jätkuvalt probleem tellimuste portfelli täitmisega. Firmade finantsseis tingib vajaduse hinnataset tõsta, sest pikaajaliselt ei suudeta töödele peale maksta," rääkis Pertens. Teisalt on tema sõnul oht tellimustest üldse ilma jääda, mistõttu ollakse jätkuvalt valmis riske võtma. Kaasa arvatud ka riske, et erakapitalil põhinev tellija tööde eest maksmata jätab.

"Tellija peab arvestama eelmise aastaga võrreldes veidi kõrgema hinnatasemega, aga ka võimalusega, et tööde kvaliteet ei vasta kokkulepitule, tööd ei valmi tähtaegselt või halvemal juhul ei valmi üldse, sest ettevõtja pankrotistub või katkestab töö finantsprobleemide tõttu," lisas Pertens.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed