Autor: Aivar Õepa • 19. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alstomi juht: jaama ehitus loob Eestis töökohti

Uue elektrijaama ehitusel on kogu Eesti majandusele positiivne mõju, sest see loob töökohti, ütles Alstomi juhatuse esimees ja tegevjuht Patrick Kron pärast Eesti Energiaga lepingu sõlmimist 950 miljonit eurot maksva uue elektrijaama ehituseks.

Elektritootmisseadmete ja -teenuste pakkuja Alstom sõlmis möödunud reedel Eesti riigi omandis oleva Eesti Energia tütarettevõttega Narva Elektrijaamad AS 950 miljoni euro suuruse lepingu kahe 300-megavatise ploki tarnimiseks tsirkuleeriva keevkihi (CFB) põletustehnoloogial baseeruvale aurujõujaamale Eestis.

Sõlmitud leping sisaldab 540 mln eurot maksvat esimest 300 MW plokki ning 410 mln euro väärtuses teist 300 MW plokki, mida kliendil on võimalik tellida järgmise 18 kuu jooksul.

"Sellise ulatusega projekt eeldab lisaks Alstom Estoniale ka teiste Alstomi meeskondade osalemist üle terve maailma, kuid samuti mitmete Eesti partnerite kaasamist. Meil on vaja väga mitmeid abiteenuseid ja -tegevusi, et see projekt õnnestuks," ütles Patrik Kron majandusuudiskirjale news2biz. "Sestap on selge, et sel projektil on positiivne majanduslik mõju kogu riigile, sest see annab tööd ja loob töökohti."

Kroni sõnul ei kavatse Alstom ehituslepingu tõttu oma Eesti tütarfirmasse lisaks investeerida. "Pigem loodame oma juba tegutsevate meeskondade peale, aga ka partnerite peale. Selle üle, kas meil on vaja lisatööjõudu palgata, otsustame töö käigus ja vajadustest lähtuvalt."

Kron märkis, et projekt on Alstomile mitmekordselt tähtis. "See on tähtis, sest meil on Eesti Energiaga pikaajaline ja tihe koostöö. Elektrijaamade hoolduslepingut Alstom Estoniaga on Eesti Energia neli korda pikendanud."

Varem on Alstom tarninud Eesti Energiale tolmueemaldussüsteeme (elektrostaatilised tolmupüüdjad) ning moderniseerinud Narva elektrijaamades kolm madalrõhuturbiini. Hetkel varustab Alstom nelja Narva 200-megavatist jaama desulfureerimissüsteemidega ning alates 2000. aastast omab Narva elektrijaamadega ka pikaajalist hoolduslepingut.

"Teiseks on see leping tähtis seetõttu, et me tahame sellest projektist teha näidiseksemplari, mida me võime ja suudame teha. Alstomil on laiaulatuslik kogemus aurujõul baseeruvate jaamadega, mis kasutavad kütteks eri tüüpi fossiilkütuseid."

Alstom Estonia käive 2009. aastal ulatus 17,2 miljoni euroni, firma kasum enne tulumaksustamist oli 3,2 miljonit eurot. Alstom Estonia tegevus Eestis algas 2000. aasta suvel mil ABB müüs Alstomile oma poole aktsiatest ühisfirmas ABB Alstom Power. Mõni kuu varem, 29. detsembril 1999 sõlmis ABB Alstom Power esimese teeninduslepingu AS Narva Elektrijaamad katelde ja turbiinide hoolduseks ja remondiks ning võttis palgale seni Eesti Energia leival olnud elektrijaamade remondibrigaadid.

Energia- ja transporditaristu ehituse ja hooldusega tegelev Alstom peakorteriga Levallois-Perret's Pariisi lähedal tegutseb 70 riigis, andes tööd 96 500 inimesele. Alstomi 2009/2010 eelarveaasta käive ulatus 23 miljardi euroni. Alstom Estonia omanik on Alstomi energiasektoris tegutsev haru Alstom Power.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785