Riigi enampakkumised ei lase maahinnal kasvada

2010. aastal tehti Eestis maa-ameti andmetel 9376 ostu-müügitehingut hoonestamata maaga. Aastaga kasvas hoonestamata maa tehingute arv 17% võrra, kuid see on siiski oluliselt madalamal buumiaastatest, kus näiteks 2006. aastal tehti tehinguid 15 000.

Hoonestamata maa tehingute kogukäive jõudis möödunud aastal 193 miljoni euroni (3 019 miljoni kroonini), vähenedes aastaga 4,5%. Tõusva tehingute arvu juures langev käive tähendab odavamaid tehinguid ehk tegelikkuses seda, et maaturu taastumine analoogselt korteriturule on alles käimas.

Oma mõju on hoonestamata maa turule kindlasti riigil, kes maa-ameti kaudu järjest uusi ja uusi maatükke müüki paiskab. Järjest suureneva pakkumise tingimustes, kus nõudlus on pärsitud, ei saa hinnad kasvama hakata.

Hoonestatud maadega tehti 2010. aastal tehinguid 4716 ehk aastatagusest 17% rohkem. Hoonestatud maade tehingute puhul oli nende aastane käive 428 miljonit eurot (6 706 miljonit krooni) ehk eelmisest 2009. aastast 5,9% rohkem.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed