14. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lagunev Tiskre-Hansu ridaelamu sunnib omanikke kohtusse

2008. aastal Tiskres valminud merevaatega ridaelamute katused ei pea vett ning probleeme on ka fassaadiga. Arendaja on pankrotis, ehitusgarantii läbi ja elanikud plaanivad kohtusse minekut.

Muusikaprodutsent Marco Margna rääkis Reporteri eilses saatelõigus, et ostis Kodumajagrupilt ridaelamuboksi Tiskresse Hansu 24 aastal 2008 ligi 2,8 miljoni krooniga. „Sisse kolisime septembris ja kohe algasid ka probleemid. Kõige suurem murelaps on katus, mis kõigil neljal boksil läbi jookseb,“ sõnas Margna, kelle sõnul teadsid ostmise ajal nii Urmas Laur Kodumajagrupist kui ka maakler nendest ehitusvigadest.

Läbivettinud ja hallitava elamise eest maksab omanik igal kuul pangale laenuraha tagasi pea 20 000 krooni. Alguses katuste ja seinte läbijooksu vead kõrvaldati, ent need ilmnesid kohe uuesti.

Maja ehitanud NCC Ehitus on garantiikorras katust lappinud, ent viga pole suudetud leida ja vesi tilgub laest edasi. Nüüd ei taha ehitaja Margna sõnul garantiitöödest midagi teada, pealegi on pankrotistunud Kodumajagrupp NCC Ehitusele võlgu miljoneid.

Ka Hansu 12 naabermajal on samad probleemid, katus laseb läbi ja lisaks veel fassaadiprobleemid. Kahtlustatakse, et majad on valesti projekteeritud, kuna kahes majas on kokku neli boksi, kus probleemid väga suured.

Margna pöördus NCC Ehituse poole, kellega käivad läbirääkimised maikuust alates, ent tulemuseni pole need viinud. „Meil pole sõlmitud ühtegi lepingut Hansu ridaelamu omanikega. Selle piirkonna arendaja on Kodumajagrupi AS, kes tegeles ka müügiga. Meil oli nendega sõlmitud ehitusleping, mis ei hõlmanud isegi majade lõplikku valmisehitamist, ainult karbi kujul. Oleme vaatamata sellele elanikega suhelnud ja üritanud omanikuga sõlmida eraldi töövõtulepingut, aga me ei saavutanud kokkulepet,“ rääkis Reporterile NCC Ehituse juhatuse liige Jaan Lehtsaar.

NCC sõnul ehitusgarantii alla need probleemid ei kuulu. „Ehitusseadusest tulenevalt on ehitusele 24-kuuline garantii, kui ei lepita kokku eritingimustes. Ehitus sai valmis 2007. aasta septembriks, tänaseks on meiepoolne garantii läbi. Paha on see, et Kodumajagrupp on vahepeal pankrotti läinud, aga ei saa ka lükata ehitaja kaela neid probleeme,“ nentis Lehtsaar ja lisas, et NCC Ehitus on jätkuvalt valmis elanikuga kokkulepet sõlmima.

Elanikud aga on valmis oma õiguste kaitseks kohtusse minema.

Tiskre-Hansus on jätkuvalt müügis veel 5 ridaelamuboksi, mille ruutmeetrihind algab 17 000 kroonist.

http://www.youtube.com/watch?v=FlnLq5Sbkgk

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785