12. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toimiv ventilatsioon võib tuua 50% energiasäästu

Elysium OÜ juhatuse liikme, ehitusinsener Liivo Kruuseli sõnul moodustavad ventilatsioonitööd fassaaditööde hinnast vaid tühise protsendi, ent energiasääst võib ulatuda 50 protsendini.

Korterelamut renoveerides on oluline tellida koos soojustustöödega ka ventilatsioonisüsteemi uuendamine, hea mikrokliima ja märkimisväärse energiasäästu annab soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi paigaldamine.

KredExi tellimusel valminud uuringu „Renoveeritud ja vähemalt üks aasta ekspluatatsioonis olnud elamute ehitusfüüsikaline olukord“ selgub, et sageli puudub tellijal nägemus kõigist ehitustehnilistest küsimustest, mis hoone terviklik renoveerimisprotsess endas sisaldama peaks. Renoveeritud elamute suurimaks probleemiks on halb sisekliima, kuna reeglina jäetakse tööde hulgast välja ventilatsioonisüsteemi renoveerimine.

Kruuseli sõnul tuleb õige energiasääst siis, kui säilitatakse hea mikrokliima. Tänased põhitegevused energiasäästuks on üldjuhul akende vahetus, seinte-, soklite-, katuse lisasoojustamised ja küttesüsteemide renoveerimine – nii saadakse märkimisväärne kokkuhoid küttearvetelt, aga kui ventilatsioonisüsteemi ei renoveerita, kannatab mikrokliima.

„Peale kalleid energiasäästlikke renoveerimistöid tekib olukord, kus senise ebaühtlase õhuvahetuse asemel ei tule värsket õhku hoopiski. Tavaliselt lastakse soe aknast välja, piirded jahenevad, aga see pole lahendus ja hallituskolded on kiired tekkima,“ selgitas ta.

Kruuseli sõnul on lahenduseks korteritesse ühtlase sundventilatsiooni tekitamine koos soojustagastusega. „Sellega saavutatakse nii parem õhuvahetus kui ka küttekulude kokkuhoid. Seega saame energiasäästu hoopis mikrokliimat parandades, mitte kogu õhuvahetust sulgedes. Erinevate majade seisukorra ja arvutuste kohaselt võiks energiasääst sellisel juhul olla ka üle 50%,“ rääkis ta.

Fassaaditööde hinnast on ventilatsioonitööde hind ehitusinseneri sõnul vaid marginaalne protsent. „Eks korteriühistud kardavad laenuvõtmist, aga kohustused kaugkütte tarnijatele on samasugused kohustused nagu laenukohustus panga ees ning sageli pole laenumaksed sugugi kõrgemad,“ märkis Kruusel.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, ehituse rubriigist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785