12. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviõli Seiklusturismi Keskus kuulutas välja ehitushanke

SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus kuulutas välja hanke Kiviõli suusa-, moto-, ratta-, seiklus- ja tervisespordikeskuse ehitaja leidmiseks. Prognoositav hanke maht on 35 miljonit krooni ehk 2,23 miljonit eurot. 

Olulisemad ehitushanke mahtu kuuluvad tööd on teenindus-, tehnika-, pumpla- ja mäeteenindushoonete ehitamine, vajalike elektri-, vee-, side- ja küttetrasside ehitamine ning mäe nõlvade täiendav planeerimine ja haljastamine. Pakkumiste esitamise tähtpäev on 8. veebruar 2011. Hanke eeldatav maksumus on ca 2,23 miljonit eurot ehk 35 miljonit krooni.

Projekti üldmaksumus ulatub 5,75 mln euroni (90 mln kr), millest 3 mln eurot (47 mln kr) taotletakse Euroopa Regionaalarengu Fondi poolt rahastatavast Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist. Projekti eestvedaja, SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liikme Janek Maari sõnul peaks vastus esitatud taotlusele saabuma jaanuari lõpus ning hankega alustati paralleelselt, et vajalikud menetlustoimingud võimalikult kiiresti läbi viia.

SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse projekti järgi saab aastal 2012 Baltikumi kõrgeimast tehismäest, Kiviõli tuhamäest, tipptasemel suusa-, moto-, ratta-, seiklus- ja tervisespordikeskus, mille aastaseks külastajate arvuks  prognoositakse  80 000 sise- ja välisturisti. Ehitushanke eesmärgiks on rajada aastaringseid liikumisharrastuse ning spordi- ja seiklusturismi võimalusi pakkuva keskuse vajalikud infrastruktuurid ja hooned.

“Kuulutasime hanke aegsasti välja selleks, et positiivse finantseerimisotsuse langetamise korral ei jääks ehitusprotsess hanke tõttu kuudeks venima ning keskus saaks valmis hiljemalt 1. mail 2012,” lisas Maar. “Nii väldime ka ehitushindade tõusmisest tulenevat eelarveriski”.

Maari sõnul on loodava keskuse eesmärgiks saada aastaks 2015 kõige hinnatumaks aktiivse puhkuse keskuseks Soome lahe regioonis, mida külastab aastas 80 000 sise- ja välisturisti. “Virumaad aastaringselt külastavad turistid toovad olulise turismitulu piirkonna turismi- ja teenindussektori ettevõtetele,” lisas Maar.

Kiviõli tuhamäe ümberkujundamise tulemusena on tekkinud Eesti pikimad mäesuusanõlvad (kuni 700 meetrit), mille kõrvale on rajatud rahvusvahelistele nõuetele vastav lumelauapark, mis teeb võimalikuks lumelauaalade rahvusvaheliste tiitlivõistluste korraldamise. Kiviõli tuhamäe nõlvale on loodud ka motokrossirada, kus alates 2008. aastast korraldatakse külgkorvidega krossitsiklite motokrossi maailmameistrivõistluste etappe.

Projekti raames rajatakse Kiviõli tuhamäele hulgaliselt ka seiklusspordiatraktsioone: mägiautode rada, zip-line trosslaskumine, downhill rattarajad, ATV rajad. Kiviõli seiklusturismi keskuses avatakse ka 2,5 kilomeetri pikkune terviserada, mis pakub aastaringseid tasuta tervisespordivõimalusi, samuti saab seal korraldada murdmaasuusa ning mägirataste võistlusi.

Keskuse rajamise projekti ettevalmistustega alustati aastal 2001 ning seni on suurimateks toetajateks olnud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Keskkonnainvesteeringute Keskus, Kultuuriministeerium ja Kiviõli linn. Keskuse rajamisse on juba investeeritud üle 1,3 miljoni euro (üle 20 mln kr).

Projekti tasuvus- ja teostatavusanalüüs näitab, et Kiviõli Seiklusturismi Keskuse loomine parandab Ida-Virumaa turismialast atraktiivsust ja üldist mainet, soodustab uute töökohtade tekkimist, elavdab kohalikku ettevõtlust, muudab piirkonna investeerimiskeskkonnana atraktiivsemaks, pidurdab noorte väljarännet, parandab kohalikku keskkonnaseisundit ning aitab Eestit rahvusvaheliselt tutvustada.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785