12. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvaraturu põhi jäi möödunud aastasse

Hinnates ärikinnisvara turgu käesoleva aasta esimeste päevade aktiivsuse järgi, võib kindlalt öelda, et turu põhi jäi 2010. aastasse, kirjutab BREM Kinnisvarabüroo tegevjuht Tarvo Tamme. Seda kinnitab tema sõnul fakt, et huvi lao- ja tootmispindade üürimise vastu on täna väga kõrge.

BREM Kinnisvarbüroo maaklerite arvates on äripindade hinnapõhi saavutatud ja hiljemalt aasta teises pooles tekib surve hinnatõusuks. Jätkuvalt püsib kõrge ka nõudlus kaubanduspindade järele. Hea asukohaga kaubanduspindu napib ja nende hinnad on muutunud minimaalselt.

Rahul võivad olla ka A-klassi büroopindade väljaüürijad, sest üürihuvilisi nendele pindadele on piisavalt. Tõenäoliselt valmivad veel käesoleval aastal mõned uued A-klassi büroohooned, mis nõudlust pisut leevendavad.

Huvi B- ja madala kategooria büroopindade vastu on veidi väiksem, kuid suureneb vastavalt ettevõtete laienemisplaanidele. B-kategooria pindade vastu tunnevad valdavalt huvi alustavad ettevõtted, kes soovivad äri alustades kulud madalal hoida.

Omaette tasub ära märkida meelelahutus- ja toitlustussektorit Tallinna vanalinnas, kus üürihuvi on püsinud jätkuvalt kõrge. Hinnad on teinud kerge korrektuuri allapoole, kuid seal, kus pindu selgelt napib, nagu näiteks Viru tänaval ja Raekoja platsi ümbruses, on hinnatase püsinud stabiilne.

Üürivooga ärihoonete ostuhuvi hoiavad kõrgel nii kohalikud kui välisinvestorid. Taoliste objektide pakkumisi on vähe ja hinnad püsivad seetõttu liiga kõrged. Tõenäoliselt toimub müügihindade korrektuur allapoole, kuna hinnad on tuletatud ebarealistlikult kõrge ruutmeetri üürihinna järgi saadud üürivoost.

Kuna osade rentnike maksekäitumine on nõrk ja võlgade sissenõudmine on raskendatud, siis paljud ärihoonete omanikud on hädas laenumaksete tasumisega. Aasta jooksul saabub paljudele tõehetk ja hooned pannakse müüki.

Viimase aja tendentsina soovivad paljud üürnikud lõpetada varem sõlmitud tähtajalisi üürilepinguid, kuna üüri maksta ei suudeta. Tähtajatute lepingutega seda probleemi ei oleks, sest need saab lõpetada kolmekuise etteütlemisega.

Paljud ettevõtted tegelevad oma põhiäri kõrvalt ka ettevõttele kuuluvates hoonetes vabanenud pindade üürimisega ja sellega seotud tegevusega. Kuna uute üürnike leidmine, olemasolevatega tegelemine ja võlgade väljanõudmine on muutunud keeruliseks ja ajamahukaks, siis pöördutakse järjest enam professionaalide poole, kelle igapäevaseks tööks see just ongi.

Autor: Tarmo Tamme

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785