11. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narvas sai valmis ligi 1,75 miljonit eurot maksnud Sõpruse sild

Täna tähistati Narvas pidulikult Sõpruse silla remonttööde lõpetamist, mis koos projekteerimisega läksid maksma 1 746 500 eurot (27,3 mln krooni). Kogu raha tuli Eesti riigi eelarvest.

Silla remondi teostas peatöövõtjana sillaehitusettevõtte OÜ Tilts Eesti Filiaal ning tema koostööpartneritena Vene Föderatsiooni teede- ja sillaehitusfirma OAO Vologodavtodor, Läti ehitusfirma SIA EPRONS ning teedeehitusfirma Lemminkäinen Eesti AS. Mullu mais alanud tööd lõpetati graafiku kohaselt aasta lõpuks.

Remonttööde peaeesmärk oli sillakonstruktsioonide taastamine. Silla projektijärgne kandevõime ja laius remondi käigus ei muutunud, küll aga uuendati täielikult sillatekk ning avaehitise katend ja renoveeriti kõnniteed. Remonditööde ajal liiklus sillal ei katkenud. Sõiduosa ja kõnniteede remont toimus pikisuunas poole silla kaupa. Sõidukite eesõiguse sillale sõitmiseks määras reguleeritav valgusfoor, mida juhiti Vene Föderatsiooni piiripunktist.

162 m pikkusel viieavalisel raudbetoonist „Sõpruse“ sillal asub Eesti kõige suurema liiklussagedusega piiripunkt, mida läbib ööpäevas keskmiselt 10 000 inimest, 1000 sõiduautot, 150-200 veoautot  ja 30-40 autobussi.

„Lubasime Narva silla korda teha ja nüüd on see tehtud,“ ütles majandus- ja kommunikatsioonimister Juhan Parts Sõpruse sillal peetud kõnes. „Oleme tänulikud Vene võimudele igakülgse koostöö eest, et realiseerus logistiliselt keeruline projekt.“ Minister Partsi sõnul on Narva silla remontimine hea näide sellest, et praktilise vajaduse korral suudavad kaks riiki koostööd teha.

„Töö on tehtud hästi ja valminud õigeaegselt ning loodetavasti ei pea lähima paarikümne aasta jooksul suuremat remonti ette võtma,“ ütles traditsioonilisel lindilõikamisel osalenud maanteeameti peadirektor Tamur Tsäkko, kelle sõnul polnud sild küll avariiolukorras, kuid vajas korralikku kapitaalremonti.

Sõpruse sild Narva jõel, mis on ühtlasi Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni piiriületuskohaks, valmis praegusel kujul 1960. aastal.1995. aastal parandas silda sillaehitusfirma AS VIA Pont, kuid tihenenud liiklussagedus ja suurenenud liikluskoormused viimasel kümnendil tingisid vajaduse määrata kindlaks silla tegelik seisukord. Aastatel 2006-2007 tehti sillale tehniline ülevaatus ja teostati ka tuukriuuringud, mille tulemusena jõuti järeldusele, et sild pole avariiolukorras, kuid on tugevalt amortiseerunud. Teostatud sillauuringud olid aluseks remondiprojekti koostamisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785