10. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: hindamisel tuleks olla konservatiivne 

Valdava osa varasid on Arco Vara Kinnisvarabüroo hinnanud võrreldes 2009. aastaga +/-10% languse või tõusuga, osade varade hinnad on jäänud ka samaks, rääkis büroo Tallinna ja Harju piirkonna hindamise juht Virgo Laansoo.

"Võrreldes eelmise kahe aastaga, kus langused olid kohati kordades, võib väita, et suuri kõikumisi ettevõtete bilanssides ei tohiks võrreldes 2009. aasta lõpuga olla," märkis Laansoo.

Ta soovitab ettevõtetel kinnisvara hindamisel 2010. aasta finantsaruandluseks olla pigem jätkuvalt konservatiivsed: kõikumised võiksid jääda võrreldes 2009. aastaga +/- 10%.

"Eelkõige tuleb olla tähelepanelik ja konservatiivne finantsinvesteeringute, varad mida lähima 3-5 aasta jooksul on keeruline realiseerida, hindamisel ning oodata ära lähima ühe-kahe aasta arengud kinnisvaraturul," õpetas Laansoo. Eelkõige kuuluvad siia väheatraktiivsetes asukohtades arengupotentsiaaliga paiknevad elamumaa, hoonestamata ärimaa/tootmismaa, maatulundusmaa ja väheatraktiivses asukohas ja halvas seisukorras/kaasajastamist vajavad hooned, mille müük ja arendamine lähiaastatel võib olla kahjumlik.

TASUB TEADA

• Kinnisvara kajastatakse finantsaruandluses bilansis vara soetamismaksumusega või õiglase väärtusega.• Õiglane väärtus (Fair Value) on summa, mille eest on võimalik vahetada vara teadlike, huvitatud ja sõltumatute osapoolte vahelises tehingus. Õiglase väärtuse parimaks väljendajaks on turuväärtus.• Õiglase väärtuse leidmiseks on mõistlik kasutada atesteeritud hindaja abi, kes omab kogemust turuväärtuse hindamisel. Keerukamate objektide, näiteks ärikinnisvara, arendusprojektide, eriotstarbelise kinnisvara, piiratud turuga vara, hindamisel tuleks pöörduda V kutsetaseme hindaja poole.• Kui kinnisvara on arvel põhivarana, kajastatakse maa ja hoonete turuväärtused eraldi• Kui kinnisvara on arvel finantsinvesteeringuna, määratakse kinnistu turuväärtus tervikuna.• Eelkõige tellitakse hindamisi, kui vara on raamatupidamises arvel finantsinvesteeringuna.• Kui vara kajastatakse bilansis soetusmaksumuse alusel, siis kutseliste hindajate teenust kasutada ei ole vajalik.Allikas: AS Arco Vara

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785