6. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Post müüs 10,66 miljoni euro eest kinnistuid

Eesti Post müüs mullu avalikul enampakkumisel 17 kinnistut, mille rahaline maht oli ligi 10,66 miljonit eurot (166 781 000 krooni).

Eesti Posti administratiivdivisjoni juhi Kaido Padari sõnul on ettevõte pidevalt ebaotstarbekat kinnisvara võõrandanud. Alates 2008. aastast, mil kulutused kinnisvarale suurema tähelepanu alla võeti, on Eesti Post võõrandanud 35 objekti.

 Tänavu arvestab Eesti Post ligi 15 objekti võõrandamisega. Hetkel käivad läbirääkimised 7 objekti võõrandamiseks ning lepingutega soovitakse lõpule jõuda lähikuudel. Padari sõnul on raske prognoosida, kui suureks kujuneb tänavuste tehingute rahaline maht, ent kindlasti ei jää see eelmise aastaga samale tasemele. Eesti Postil on 74 kinnistut üle Eesti, ostjat ootavad näiteks Rakveres Tallinna tn 12;  Valgas Kesk tn 10 ja Jõgeval Aia tn 8 asuvad kinnistud.

Eesti Posti eesmärk on võõrandada mitmed põhitegevuseks mittevastavad kinnistud. „Meie kinnisvaraobjektide vastu tunti kõige suuremat huvi just eelmise aasta kevadel, mis näitas, et majanduses oli tekkinud taas kord elavnemine,” kommenteeris kinnistute müüki kinnisvaravõõrandamise komisjoni esimees Kalle Kasekamp.

 Eelmisel aastal võõrandati suuremad kinnistud Tallinnas, Pärnus, Põltsamaal, Põlvas, Jõhvis ja Haapsalus. Kasekampi sõnul on läbirääkimised pikemad ja keerulisemad, kui veel mõned aastad tagasi. Objektide vastu tunnevad huvi ka välismaised investorid, seetõttu on võimalike ostjate taktika väga erinev.

Padari sõnul  kinnisvara võõrandamise osas konkreetset kinnisvaraobjektide arvu, mis tuleb võõrandada, ette ei nähtud. „Keskendume eelkõige posti- ja logistikateenuste osutamisele, mitte ebavajaliku kinnisvara haldamisele. Samuti ei ole Eesti Postil otstarbekas teha ebamõistlikult suuri investeeringuid hoonetesse, mida ei vajata põhitegevuseks. Vastavalt Eesti Posti kinnisvara strateegiale soovime olla eelkõige head rentnikud. Senine objektide müük on peamiselt toimunud konkreetse objekti finantsanalüüsist ning seal asuva postiasutuse vajadustest lähtuvalt,“ selgitas ta.

Kinnistute müügist saadav raha investeeritakse logistika- ja infologistikateenuste arendamisse Eestis, Lätis ja Leedus.

 Ettevõtte kinnisvaraga seonduvad teemad on nõukogu otsustuspädevuses. Eesti Posti nõukogusse kuuluvad Meelis Atonen (nõukogu esimees), Tauno Tuula, Toomas Leito, Reet Roos, Mario Lambing, Mart Maasik ja Indrek Raudne. 

 

Autor: Rivo Sarapik Tea Taruste

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785