5. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maanteeamet: teetöid saab teha ka talvel

Maanteeamet kinnitab, et lumisele teele kruusa panekus pole midagi erakordset ning järgida tuleb vaid kehtestatud norme.

Postimehe tänases artiklis „Teeremont jätkub lumes“, kus juttu Viljandimaal Läti piiri ääres lumisele teele kruusa mahapanekut, leiavad tee-ehitajad, et ei näe selles midagi erakordset.  Sama kinnitab ka maanteeamet.

Maanteeameti lääne regiooni direktor Enn Raadiku kinnitusel on Karksi-Niua – Lilli tugitee ehitusel tegemist planeeritud töödega ja tegevus on kooskõlas objekti tööde graafikuga ja vastavuses teetööde tehnoloogia nõuetega.

Kõnealune ehitus toimub Eesti-Läti piiriülese koostöö programmi raames. Töödemahud on suured ja sügiseks peab teelõik olema tolmuvaba katte all. Muldkeha veomaht on 40 000 m3  ja kruusa veomaht on 20 000 m3.

Ehitaja peab ehituses oleva teelõigu puhastama lumest ja järgima tehnoloogianõudeid. Tööd käivad põhiliselt õgvendustel ja lühikestel lõikudel olemasoleva teetrassil. Järelevalve ja tellija esindaja on pidevalt jälginud teetööde tehnoloogia nõuete jälgimist. Käesoleva etapi tööd lõpevad sel nädalal ning purustatud kruusast katte ehitus jätkub kevadsuvel pärast muldkeha lõplikku sulamist ja korrastamist.

Mullatööde teostamine talvel võimaldab pikendada ehitusperioodi ning lühendada objekti ehituskestust ja säästa materjalide kohaleveomarsruutidel teekonstruktsioone. Mullete ehitamist talvetingimustes on praktiseeritud aastakümneid ja tulemus sõltub olulisel määral töövõtja töökultuurist. Teatud oludes on mullete ehitamine külmunud pinnasele ainuvõimalik viis töid teostada.

Tööde tegemisel tuleb kinni pidada tehnoloogianõuetest, millised kehtivad tavatingimustes ehitamisel ning lisaks veel  talvetingimustest tulenevatest lisanõuetest.

Lisanõuded on järgmised: - Kõik varemtehtud tööd peavad olema lõpetatud, dokumenteeritud ja üle antud enne kestvate külmade  saabumist.

- Aluspind peab olema puhastatud lumest ja jääst.- Konstruktsiooni paigaldatav materjal ei tohi olla külmunud ja tuleb paigaldada ning tihendada enne külmumist. Juhuslikult teele veetud külmunud pangad tuleb laotatavast kihist eemaldada.- Järgnevate tööde tegemine on lubatud peale konstruktsiooni täielikku läbisulamist ning ületihendamist.

Võimalikuks riskiks on teele veetud materjali kandevõime kaotus veega täielikult küllastunud olekus materjali sulamisel ja sellest tulenevalt võimalikud probleemid tee läbitavuse tagamisel.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785