23. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna vangla võib tulla Maardu asemel Heleniuse kinnistule Rae vallas

Tallinna uue vangla alternatiivseks asukohaks kaalutakse Rae vallas asuvat Soodevahe kinnistut, mille suuromanik on investeerimispankur Joakim Helenius.

Võimalikuks sobivaimaks alternatiivseks asukohaks kavandatavale uuele vanglale on valitud lisaks olemasolevale kinnistule Maardus OÜ Rosamil poolt pakutud Rae vallas asuv Soodevahe kinnistu.

30% Rosamilist kuulub Joakim Heleniusele eraisikuna, 50% omanik on Heleniuse suurosalusega AS Trigon Capital, kümnendik ettevõttest kuulub Ülo Adamsoni OÜ-le Invenio, teist sama palju Aivar Kempi OÜ-le Aikuvar.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) alustab lähiajal osaühinguga Rosamil läbirääkimisi kinnistule ning selle lähialale detailplaneeringu koostamiseks. Planeeringu eesmärk on täpsustada ehitusõigusi, logistilisi võimalusi ja teisi vajalikke tingimusi nimetatud maaüksusele uue kaasaegse vanglakompleksi ehitamiseks.

RKASi arendusosakonna juhataja Andrus Väärtnõu sõnul pole vanade vanglahoonete renoveerimine alternatiivina otstarbeks. "Murru, Tallinna ja Harku vanglad on amortiseerunud ning neisse investeerimine on sisuliselt sama kulukas kui uue vangla rajamine," selgitas ta.

RKAS kuulutas välja otsingu alternatiivsete kruntide leidmiseks käesoleva aasta 26. aprillil. Laekunud 23 pakkumise sobivust hinnati lähtuvalt  päringu kriteeriumitest, krundi hinnast, asukohast, arenduse lisakuludest, arendusega seotud riskidest, vangla tööspetsiifikast, ühistranspordi võimalustest ja sellega ligipääsetavusest ning transpordikuludest riigile, vanglateenistujatele, külastajatele, vanglast väljaspool töötavatele kinnipeetavatele.

Jätkuvalt  on uue vangla rajamise esimene eelistus Maardus asuvatele kinnistutele Vana-Narva mnt piirkonnas. Selleks on Maardu linnavalitsus väljastanud RKASile ehitusloa, mille AS Vopak E.O.S. on  vaidlustanud kohtus. Selle asemel mõne alternatiivi kasutamine tuleb kõne alla üksnes juhul, kui riigile seni planeeritud asukohas tehtud ja uues asukohas tehtavad lisakulutused õiglaselt kompenseeritakse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785