23. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Indrek Peterson: "põhja" aeg saab ehituses mööda

Tööhõive ehitussektoris langes tänavu 2003. aasta tasemele ja käibenumber on viimase kuue aasta väikseim, ent  Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevjuhi Indrek Petersoni hinnangul on "põhi" sektoris möödumas.  

"Ehitussektori jaoks on olnud kindlasti tegemist nn „põhja aastaga“, mida iseloomustab väikseim käibenumber alates 2004. aastast. Tööhõive langes ehitussektoris 2003. aasta tasemele, jõudes 2010. aasta I kvartalis kõigest 40 tuhande töötaja piirini, rääkis Peterson ja meenutas, et 2007. aasta kõrghetkel töötas ehitussektoris üle 85 000 töötaja. 

Veel jääb 2010. aasta Petersoni sõnul meelde läbi aegade suurima ekspordi osakaaluga ehitussektoris, mis küündis lausa 12 protsendini  ning suure tööjõu väljarändega Eestist. Näiteks Soomes töötab hetkel hinnanguliselt umbes 30 000 ehitajat.

Halbade sündmustena, mis ehitussektorit  2010. aastal negatiivselt  mõjutasid  nimetas Peterson ehitustööde riigihangete arvukaid luhtumisi ja ebaproportsionaalselt suurt vaidlustuste osakaalu ehitustööde riigihangetel.

"Positiivse poole peale võiks kanda  viimased arengud riigihangeteseaduses ja seadusesse volitusnormi sisseviimine, seoses määruse „ Projekteerimise –ja ehitustööde riigihangete korraldamise eeskiri“ väljatöötamise ja kehtestamisega.

Selline eeskiri on  vajalik eelkõige riigi rahaliste vahendite efektiivsemaks kasutamiseks, sest riigihangete seadus ei reguleeri täna vajalikul määral nõudeid ja toiminguid, millega tuleks hankijatel arvestada just spetsiifiliste ehitushangete läbiviimisel," sõnas Peterson.

Tänu selliste eeskirjade kehtestamisele  peaks oluliselt vähenema võimalike vaidlustuste arv ehitustööde hangetel, mis omakorda aitaks tulevikus ära hoida nii hankeprotsesside venimist, kui ka sellest tingitud mõttetuid lisakulutusi. "Eeskirjad aitaksid ka vähendada nn JOKK-sündroome ja suunatud hankeid ning vähendaksid seeläbi oluliselt ka hankijate riske ehitustööde riigihangetel," märkis tegevjuht.

"Positiivne on ka ehitussektori elavdamiseks kavandatud riiklikud toetusmeetmed, mille kohaselt on tänaseks jõustunud määrus „Korterelamute rekonstrueerimise toetus“ ja lisaks sellele on valitsusel plaanis ehitustegevusse suunata veel ligi 2,6 miljardit krooni kohalike omavalitsuste ja tähtsamate riigiasutuste hoonete energiatõhususe parandamiseks," rääkis Peterson, kes usub, et see avaldab järgmise paari aasta jooksul ehitussektori elavnemisele olulist positiivset mõju.

"Kuigi 2010. aasta oli tervikuna ehitussektori jaoks viimaste aastate raskeim, võime siiski täna juba tulevikule tunduvalt optimistlikumalt vaadata kui aasta tagasi. Seda toetavad ka esimesed elavnemisilmingud elamuehituses," on Peterson optimistlik.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785