23. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstLink2 ehituslepingud mahuga 300 miljonit eurot sõlmitud

Täna sõlmiti  Estlink2 kaabli ja konverterseadme ehituslepingud kogumaksumusega ligi 300 miljonit eurot.

Eesti ja Soome elektrisüsteemihaldurid Elering ja Fingrid allkirjastasid täna Helsingis ehituslepingud 145 kilomeetri pikkuse merekaabli ning ligi 12 kilomeetrise maakaabli soetamiseks ja paigaldamiseks hanke võitnud Nexans Norway ASiga ning konverterseadmete ostuks ja paigaldamiseks hanke võitnud Siemens Aktiengesellschaft ja Siemens Osakeyhtiö konsortsiumiga. EstLink 2 konverterseadmed ehitatakse Eestis Püssi alajaama kõrvale ning Soomes Anttila alajaama kõrvale.

Eesti ja Soome vaheline teine merekaabel EstLink2 loob eelduse oluliselt suuremale konkurentsile Balti riikide elektriturul, ühendus on kavas töösse viia 2014. aasta alguses. EstLink2 pea kolmekordistab Balti- ja Põhjamaade vahelised elektriülekandevõimsused, lisades senisele 350 MW täiendavad 650 MW ning ühendab Balti elektrituru oluliselt suuremal määral Põhjamaade elektrituruga.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et tänasest suuremad elektri ülekandevõimsused Balti- ja Põhjamaade riikide vahel on eriti olulised varustuskindluse tagamiseks, kindlustades elektriturul suurema konkurentsi ning seeläbi tarbijatele parima elektrihinna.

„Vähetähtis ei ole ka energiajulgeoleku aspekt. Estlink2 võimaldab Põhjamaade tootjatel tulla oma elektriga kauplema Balti riikidesse ja seega vähendada potentsiaalset vajadust tootmisvõimsuste puudujääki kompenseerimiseks Baltikumis importida elektrit Venemaalt. Peale Estlink2 valmimist 2014. aasta alguses saame rääkida ühtsest Põhja-Balti elektriturust, millest võidavad kõik siinse regiooni tootjad ja tarbijad. Põhjamaade ja Baltikumi turgude integreerimine on samuti tähtis etapp jõudmaks Euroopa Liidu ühtse elektrivõrgu ja – turuni,“ lisas Veskimägi.

Fingridi juhatuse esimees Jukka Ruusunen ütles, et järgmisena on kavas alustada projekteerimise ning tööde planeerimisega ja kaabli tüüptestimisega. Ehitustöid tehakse etappidena nii, et kaabli paigaldamine  merepõhja saab toimuma 2013. aasta suvel ning testimine 2013. aasta sügisel. „Ma olen kindel, et oluliselt suuremad ülekandevõimsused, mida EstLink2 meile võimaldab, on elektrituru kasutuses 2014. aasta alguses,“ lisas Ruusunen.

Hangete kogumaksumus on 280 miljonit eurot. Euroopa Komisjon rahastab kogu projekti 100 miljoni euroga. EstLink 2 rajatakse koostöös Soome elektrisüsteemihalduriga Fingrid

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785